Obiectivul Guvernului pentru 2012 este ca România să rămână în continuare ţara din UE cu cel mai mare procent din PIB alocat investiţiilor care să asigure astfel creşterea locurilor de muncă şi crearea de noi locuri de muncă, a declarat vineri premierul Emil Boc, după întâlnirea cu patronatele, de la Ministerul Finanţelor.
„Obiectivul României este ca în continuare să fie ţara din UE care alocă cel mai mare procent din PIB pentru investiţii ca şi în 2011. Obiectivul este ca şi în 2012 România să rămână ţara cu cel mai mare procent din PIB alocat investiţiilor, adică punerea accentului pe crearea de locuri de muncă şi susţinerea creşterii economice“, a afirmat premierul Emil Boc.
El a arătat că în contextul internaţional de înrăutăţire a situaţiei economice, România trebuie să îşi maximizeze toate avantajele pe care le are pentru a-şi asigura creşterea economică în anul următor şi să îşi păstreze şansele de viitor în UE şi în competiţia globală.
"Nu cred că vom avea probleme să rămânem în graficul creşterii economice de 1,5% în 2011, dar în contextul înrăutăţirii perspectivelor economice mondiale, anul 2012 trebuie să fie extrem de bine pregătit cu decizii care să susţină susţinerea mediului economic", a evidenţiat el.
Premierul a menţionat că avantajele ţării noastre trebuie să fie atragerea de investiţii străine, susţinerea investiţiilor autohtone, dezvoltarea proiectelor de parteneriat public-privat, susţinerea în continuare de către Guvern a investiţiilor publice, eliminarea birocraţiei şi acordarea de garanţii de stat în diverse forme pentru sprijinirea şi derularea afacerilor.
Boc a subliniat că "reforma statului" realizată prin măsurile actualului Guvern a permis alocarea în 2011 a 36 miliarde de lei pentru investiţii, faţă de 33 miliarde în 2010, iar acest obiectiv de susţinere a investiţiilor va rămâne în continuare pe prim plan în priorităţile Executivului.
"Dacă în ultimii 20 de ani România ar fi avut o asemenea politică să aloce cel mai mare procent din PIB spre investiţii, sunt convins că România nu ar fi avut nicio problemă cu susţinerea obligaţiilor sociale ale statului sau ale investiţiilor.
Din nefericire, până acum raportul a fost invers. A predominat orientarea cheltuielilor statului spre întreţinerea acestuia şi asistenţa socială, iar în plan secundar au fost puse investiţiile şi locurile de muncă.
Modelul de stat creat de Ion Iliescu şi susţinut cu atâta convingere de Victor Ponta şi Crin Antonescu nu face altceva decât să compromită şansa creării clasei de mijloc în România, să compromită şansa creşterii economice sănătoase şi a dezvoltării locurilor de muncă şi investiţiilor.
Obiectivul nostru este să trimitem în istorie un asemenea mod de abordare a politicilor statului, adică un stat care a cheltuit mai mult cu întreţinerea lui, decât cu investiţiile şi locurile de muncă", a afirmat şeful Guvernului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci