Bode, despre persoanele care falsifică certificate verzi: Vor ajunge la pușcărie! Apetitul va scădea după primele condamnări

Foto Pexels
Foto Pexels

Ministrul Lucian Bode a spus că toate neregulile legate de certificatele verzi vor fi aspru pedepsite.  

Persoanele care falsifică certificate verzi vor ajunge la pușcărie, a avertizat reprezentantul Guvernului.

Ministrul Lucian Bode îi avertizează pe cei care falsifică documente că vor fi aspru pedepsiți, deoarece reprezintă un pericol pentru comunitate.

„Îi avertizez că vor ajunge la pușcărie... Este inadmisibil să-ți bagi joc de cei din jurul tău”, a spus Lucian Bode.

Ministrul de Interne crede că numărul infracțiunilor va fi în scădere după apariția primelor condamnări.

„Apetitul va scădea după ce vor fi primele condamnări”, a precizat ministrul Bode.

În prezent, în România se desfășoară numeroase anchete legate de suspiciuni legate de vaccinare și de obținerea certificatului verde.

Nou tip de înșelăciune cu certificate verzi

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au descoperit un nou tip de înșelăciune cu certificate verzi false.

Conform polițiștilor, persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conțin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19.

Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise, private și își transmit datele de identificare pentru completarea așa-zisului certificat. Acestora le este solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

„Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicația PayPal, fiind oferite instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului. Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum și ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunță la tranzacție”, au transmis polițiștii.

Conform acesora, după efectuarea plății, vânzătorul nu mai transmite nimic și blochează conversațiile cu solicitantul.

Polițiștii spun că acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile securizate de comunicare și de plată, precum și de reticența persoanelor înșelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală.

Anchetatorii fac cercetări pentru identificarea persoanelor implicate și stabilirii întregii activități infracționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel