Boeing concediază zeci de mii de angajați

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Boeing va concedia temporar zeci de mii de angajați, după ce aproximativ 30.000 de mecanici au intrat în grevă vineri, oprind producția avioanelor 737 MAX și a altor avioane.

"Vom iniția concedieri temporare în următoarele zile, care vor afecta un număr mare de directori, manageri și angajați din SUA", a declarat directorul general Kelly Ortberg într-un e-mail adresat angajaților. "Planificăm ca anumiți angajați să beneficieze de o săptămână de concediu la fiecare patru săptămâni, pe o bază continuă, pe durata grevei”, scrie Reuters.

Un purtător de cuvânt al Boeing a declarat că aceste concedieri vor afecta zeci de mii de angajați. Ortberg a mai spus că el și alți lideri Boeing "vor suporta o reducere proporțională a salariului pe durata grevei".

Se cer salarii și pensii mai mari

Vezi și: Planurile Ryanair, date peste cap de greva de la Boeing

Boeing și International Association of Machinists and Aerospace Workers urmau să reia negocierile contractuale miercuri, în prezența mediatorilor federali, după ce nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la aspecte-cheie precum salariile și pensiile. Sindicatul a solicitat o creștere de 40% pe o perioadă de patru ani în cadrul primelor sale negocieri contractuale complete cu Boeing din ultimii 16 ani, cu mult peste oferta de 25% a constructorului de avioane, care a fost respinsă categoric.

Potrivit analiștilor, o grevă prelungită ar putea costa Boeing mai multe miliarde de dolari, punând și mai mult la încercare finanțele constructorului de avioane și amenințând cu o scădere a ratingului său de credit.

Acțiunile Boeing au scăzut cu aproximativ 40%

Greva, care intră miercuri în cea de-a șasea zi, este prima declanșată de Boeing din 2008 și este cel mai recent eveniment dintr-un an tumultuos pentru producătorul de avioane care a început cu un incident în ianuarie, când un panou de ușă s-a desprins de pe un nou avion 737 MAX în aer.

"Nu vom lua nicio măsură care să ne inhibe capacitatea de a ne recupera complet în viitor”, a declarat Ortberg miercuri. "Toate activitățile esențiale pentru programele noastre de siguranță, calitate, asistență pentru clienți și certificare cheie vor fi prioritizate și vor continua, inclusiv producția 787.”

Vezi și: Tragedie la o companie aeriană. Doi angajați uciși după explozia unei anvelope de la un avion Boeing 757

Greva a oprit producția celor mai bine vândute avioane Boeing 737 MAX, precum și a avioanelor de mare capacitate 777 și 767, întârziind livrările către companiile aeriene. Boeing a declarat luni că îngheață angajările pentru a reduce costurile, deoarece bilanțul său este deja împovărat de datorii în valoare de 60 de miliarde de dolari, iar o grevă prelungită l-ar putea afecta și mai mult.

De asemenea, compania a oprit plasarea majorității comenzilor de piese pentru toate programele de avioane Boeing, cu excepția 787 Dreamliner, într-o măsură care-i va afecta pe furnizorii săi.

Acțiunile Boeing au scăzut cu aproximativ 40% până acum, în acest an. Miercuri după-amiază, acțiunile erau în creștere cu 0,3%, la 156,86 dolari.

Vezi și: Cursa de Londra operată de TAROM dispare odată cu câștigurile companiei. Ce ar fi știut conducerea încă din 2022, dar a preferat să îngroape

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel