În Georgia vor avea loc alegeri parlamentare pe 26 octombrie.
În timp ce patru bărbați aflați în greva foamei stau într-un cort, cu buzele cusute, în satul Shukruti din Georgia, care se scufundă, strigătele lor de ajutor ajung în urechi surde în capitala țării.
La două ore de Tbilisi, Shukruti este un sat din apropierea orașului Chiatura, bogat în minereu, din vestul Georgiei, unde anii de exploatare minieră intensă au dus la deteriorarea și prăbușirea caselor rezidențiale. De ani de zile, locuitorii cer Guvernului să intervină, să tragă la răspundere compania minieră și să le plătească despăgubiri pentru daune, dar fără succes.
Guvernul consideră că este strict între săteni și compania minieră - cel mai mare angajator din oraș - să rezolve problema.
Deși nu este pentru prima dată când recurg la astfel de măsuri extreme, greviștii își păstrează speranța că, de data aceasta, protestul lor va schimba ceva, deoarece georgienii se vor prezenta la secțiile de votare luna viitoare pentru a-și exprima votul în cadrul alegerilor parlamentare.
Votul din 26 octombrie ar trebui să determine dacă georgienii doresc să fie conduși de partidul Visul Georgian, de orientare rusească, care conduce țara din 2012, sau de opoziția pro-occidentală.
Președintele georgian Salome Zourabichvili - un critic al Visului Georgian, al prim-ministrului Irakli Kobakhidze și al Guvernului său - a numit alegerile „existențiale”. În cazul în care partidul de guvernământ câștigă, grupurile de opoziție se tem că Georgia va rata oportunitatea de a adera la UE, deoarece negocierile de aderare sunt deja înghețate din cauza pivotului autoritar al Visului Georgian.
Dar pentru mulți georgieni, în special pentru minerii aflați în grevă, cuvântul existențial are un cu totul alt sens, în timp ce își văd buzunarele golite de costul tot mai mare al vieții și casele dărâmate.
Aproximativ 80 % dintre georgieni susțin aderarea la UE, conform unui sondaj realizat în decembrie 2023, iar partidul Visul Georgian părea angajat pe această cale de ani de zile - până când nu a mai fost.
Partidul de guvernământ a început să se teamă de partenerii occidentali atunci când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în 2022, dublând teoria conspirației conform căreia un nebulos „partid al războiului global” - referindu-se la guvernele occidentale - dorește să antreneze țara în război.
În aprilie 2024, când Guvernul a reintrodus o lege controversată în stil rusesc care etichetează multe grupuri ale societății civile drept agenți străini, a devenit evident că politica externă va domina campania preelectorală.
În condițiile în care Guvernul îi cataloghează pe aliații occidentali drept belicoși, georgienii sunt acum îngrijorați că aspirațiile lor de a adera la UE sunt în pericol, în timp ce conducerea țării se orientează către Moscova - țara care a invadat Georgia în 2008 și care controlează încă 20 % din țară.
Temerile acestora s-au consolidat și mai mult atunci când liderul Bidzina Ivanishvili a lansat campania electorală a partidului Visul Georgian cu promisiunea de a scoate în afara legii partidele de opoziție. Potrivit lui Ivanishvili, Mișcarea Națională Unită - cel mai mare partid de opoziție și principalul critic al Visului Georgian - este un satelit al „partidului războiului global” și, prin urmare, ar trebui să fie interzisă.
Partidul s-a angajat, de asemenea, să interzică „propaganda LGBT” și să declare creștinismul ortodox drept religie de stat dacă ar obține o majoritate constituțională în alegeri, deși acest lucru ar limita independența bisericii față de stat. Biserica Ortodoxă Georgiană a refuzat oferta.
Partidele de opoziție s-au străduit să își unească forțele, formând mai multe coaliții pentru a concura cu Visul Georgian pe 26 octombrie.
Au fost acestea păcălite să lupte pe teritoriul electoral al Visului Georgian?
„Guvernul nu s-a oferit să rezolve o singură problemă socială. În schimb, și-a construit campania în jurul urii și fricii. O parte a opoziției a înghițit această momeală și a redus alegerile doar la semnificația lor geopolitică, ceea ce credem că este greșit”, a declarat Irakli Kupradze, secretar general al coaliției de opoziție Strong Georgia.
Multe partide de opoziție nu și-au prezentat încă programele electorale, dar Tina Bokuchava, președinta Mișcării Naționale Unite, a prezentat deja alegerile ca fiind „o alegere între Europa și Rusia”.
Un mesaj de bază al relatării sale este că țara se confruntă cu o alegere între „bogăția în Europa sau sărăcia în izolare”.
La alegerile parlamentare din 2020, Visul Georgian a obținut 48% din voturi, devansând Mișcarea Națională Unită, care s-a clasat pe locul al doilea, cu 27%. Dar în acest an, pe măsură ce opoziția formează coaliții, sondajele sugerează că s-ar putea să nu existe un câștigător categoric.
Pentru majoritatea georgienilor, la fel ca sătenii obosiți din orașul minier scufundat, prioritare sunt problemele interne, nu lupta geopolitică dintre Occident și Rusia.
Potrivit unui sondaj recent, aceștia vor doar locuri de muncă, inflația sub control și stabilitate politică.
„Suntem ignorați de toată lumea. Din 2019 am încercat să facem guvernul să ne asculte preocupările, dar fără succes. Nici măcar o singură persoană nu ne-a venit în ajutor. Și opoziția are propria agendă”, a declarat Giorgi Neparidze, un protestatar din Shukruti, pentru POLITICO.
Georgian Manganese, angajatorul lor minier, a provocat daune uriașe mediului în zona pe care o numesc acasă. Din acest motiv, compania a fost amendată cu milioane de dolari și, în 2016, o instanță a numit un manager special în cadrul companiei pentru a atenua problema. Dar, de atunci, nu s-au schimbat prea multe pentru protestatari.
De mai mulți ani, locuitorii din satul Shukruti organizează demonstrații în corturi improvizate. Pentru că au blocat intrarea în mine în timpul protestului lor, Parchetul din Georgia a intentat în iulie un proces împotriva a trei protestatari. Neparidze este unul dintre ei. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la trei ani de închisoare.
Recent, ei au decis să își ducă protestul la Chorvila - orașul natal al lui Ivanishvili - pentru a atrage atenția asupra acestei probleme, însă, pe drum, au fost confruntați de un grup de persoane despre care Neparidze susține că sunt afiliate partidului de guvernământ, care le-au interzis accesul în sat.
„Aceste alegeri vor fi în mare parte marcate ca o alegere geopolitică. Dar suntem îngrijorați de lipsa unei discuții de fond”, a declarat Sopho Verdzeuli, co-fondator al mișcării civile georgiene Voters Against Single-party Governance.
Protestatarii simt acum că au fost lăsați să se confrunte singuri cu Goliat, în timp ce elitele conducătoare ale țării și adversarii lor se luptă pentru a câștiga alegerile într-o dezbatere centrată pe probleme care pot părea adesea departe de lupta lor zilnică.
Întrebată dacă Mișcarea Națională Unită a făcut o vizită protestatarilor din Shukruti, Bokuchava a spus că, deși ea personal nu a făcut-o, unul dintre liderii politici ai platformei lor a făcut-o. „El provine din Chiatura și cunoaște foarte bine problemele locale”, a declarat Bokuchava pentru sursa citată.
Nu toată lumea este convinsă că va fi suficient - pentru locuitorii din Shukruti sau pentru georgienii care se confruntă cu alte provocări economice în întreaga țară.
„Oamenii trebuie să știe cum intenționează opoziția să guverneze dacă va câștiga alegerile. Nu cred că oamenii își vor baza deciziile doar pe alegerea între Europa și Rusia”, a declarat Kornely Kakachia, directorul Institutului Georgian de Politică, un grup de experți cu sediul la Tbilisi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu