DC Media Group va organiza în sistem hibrid dezbaterea "Bogățiile României din Diaspora!" în data de 26 Septembrie 2023, începând cu ora 16:00.
Publicitate
Partea a doua
26 Septembrie 2023, 16:00 – 18:00
AGENDA DEZBATERII
Moderator: Val VÂLCU, jurnalist
Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DCNews și Știri Diaspora, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora.
CONTEXT:
În noul context global și mai ales după 1990, când România a aderat la cele mai importante organisme internaționale și a devenit, după mari eforturi politice, parte cu drepturi egale în alianțe occidentale, statutul fiecărui român care a trecut peste graniță, cu scopul de a se stabili în străinătate, s-a schimbat semnificativ.
De la imaginea românului care pleca, refugiat din cauza condițiilor politice sau sociale, la cetățeanul european, care călătorește folosind cartea de identitate și având contract de muncă, până la dezideratul Schengen, s-au făcut pași semnificativi.
Cu toate acestea, modul în care sunt văzuți și se văd românii de dincolo de graniță, a rămas, la modul general, sub statutul pe care aceștia îl au.
Unul dintre cele mai importante instrumente de ajustare a imaginii românilor stabiliți peste graniță, alături de sport, este cultura.
Legitimarea românilor prin cultură, ca grup și alipirea imaginii lor la simboluri instituționale culturale care îi reprezintă și care funcționează în străinătate, va putea face trecerea mult mai rapid, la un alt tip de percepție a comunităților de români aflate în străinătate.
Din acest motiv, este esențială deschiderea unui proces de conștientizare a sprijinului de care românii din Diaspora, pot beneficia prin cultură. De asemenea, o cartografiere a principalelor entități românești culturale, aflate peste hotare, adevărate puncte de reper identitar ale celor care trăiesc departe de casă, dar iubesc limba și cultura română.
Românii din diaspora vor găsi în cultura română un aliat și o înlesnire a vieții și a stării lor de bine în străinătate, cultura având puterea de a micșora din punct de vedere psihologic și afectiv, distanțele geografice și interpersonale.
TEME DEZBATERE:
Identificarea obiectivelor culturale românești din cele mai importante comunități de români din Diaspora și stârnirea interesului de a le cunoaște într-o formă atrăgătoare și accesibilă.
Identificarea punctelor comune ale simbolurilor românești culturale de peste hotare, cu cele ale culturilor în care trăiesc și generarea unor teme publice și a unui limbaj comun al culturii.
Raportarea la obiectivele culturale românești și în țară în care se află ca la un aliat sustenabil în integrare și bunăstare spirituală.
Încurajarea păstrării și evidențierii obiceiurilor și tradițiilor românești atât intra cât și extra comunitar, în țările de reședință.
Motivarea românilor din diaspora să vorbească propriilor copii despre cultura română și reprezentanțele ei, aflate în comunitățile în care trăiesc, dar și să-i implice în activitățile culturale de peste hotare.
Mobilizarea autorităților române care desfășoară activități în străinătate, pentru a se implica în sprijinirea de proiecte culturale.
Importanța generării parteneriatelor utile pentru românii din Diaspora și pentru cultura română.
Dezbaterea va viza cele mai mari comunități de români din Diaspora, dar și țările unde există obiective de cultură importante și care au nevoie să fie cunoscute și sprijinite financiar sau logistic.
LISTĂ INVITAȚI:
Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București
Victor Ionescu, Director Cabinet Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Ramona Mitrică, Manager Profusion International Creative Consultancy
Dinu Gîndu, director Institutul Cultural Român Lisabona
Cristiana Uzună, avocat și membru al Baroului Madrid
Elena-Mădălina Dorneanu, reprezentant Corul românilor din Luxemburg "Voci din Carpați"
Flaviu Predescu, scriitor și realizator emisiuni DC News și Știri Diaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu