Bogdan Aurescu a spus câți militari străini sunt, acum, în România

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că în România sunt aproximativ 5.000 de militari NATO, alături de tehnica de luptă aferentă.

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat, duminică seară, la Digi 24, că la unul dintre summiturile NATO s-a decis crearea grupurilor de luptă în sudul flancului estic, inclusiv în grupul de luptă din România.

„Avem, în acest moment, în România, aproximativ 5.000 de militari NATO. Una dintre deciziile importante luate la Summitul NATO din martie, cel de dinaintea Summitului de la Madrid, a fost crearea grupurilor de luptă în sudul flancului estic, inclusiv în grupul de luptă din România, cel care este condus de Franţa. În cadrul acestui grup de luptă, există militari francezi, belgieni, olandezi, la care se adaugă prezenţa militară americană. În jur de 5.000 de militari aliaţi, împreună cu tehnica de luptă aferentă, sunt deja în România”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a explicat că grupul de luptă conceput iniţial ca fiind un batalion va trebui să se dezvolte la nivel de brigadă. „La summitul de la Madrid a mai fost luată o decizie importantă, şi anume de consolidare şi eficientizare, în continuare, a securităţii flancului estic. Asta înseamnă că Grupul de luptă care iniţial a fost conceput ca având nivel de batalion va trebui să se dezvolte la nivel de brigadă. Asta nu înseamnă că toţi aceşti militari vor fi prezenţi tot timpul în România. Asta înseamnă, însă, că trebuie să lucrăm de aici înainte pentru implementarea acestei decizii a Summitului de la Madrid, în aşa fel încât să creştem acest grup de luptă la nivel de brigadă prin alocarea clară de forţe suplimentare, care, dacă este nevoie, vor veni în România. Oricum, ei vor veni în România pentru exerciţii şi pentru interoperabilitate cu ceilalţi militari aliaţi”, a explicat ministrul Bogdan Aurescu.

Citește și...

Ucraina. Directorul Energoatom susţine că ruşii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie

Directorul companiei Energoatom, societatea în subordinea căreia se află centralele atomoelectrice din Ucraina, a susţinut, duminică, faptul că observă semne conform cărora trupele ruse s-ar pregăti să renunţe la controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, pe care au ocupat-o la începutul lunii martie, în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, relatează Reuters, notează Agerpres.

O asemenea decizie ar însemna o schimbare majoră pe frontul din regiunea sudică ucraineană Zaporojie, unde linia de contact dintre trupele ruse şi cele ucrainene a rămas aproape neschimbată în ultimele luni, în timp ce bombardamentele repetate în zona centralei nucleare pentru care cele două tabere se acuză reciproc continuă să provoace temeri asupra riscului unui nou Cernobâl.

În ultimele săptămâni am primit efectiv informaţii despre semne că (trupele ruse) s-ar putea să se pregătească să plece de la centrala situată în zona oraşului Energodar, a spus la televiziunea ucraineană Petro Kotin, şeful Energoatom.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel