Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a propus, la Bruxelles, înființarea unei curţi internaţionale care să pedepsească crima de terorism.
La DC News Live, Bogdan Aurescu a evocat iniţiativa interbelică în acest sens, "în a cărei înfiinţare a fost implicat juristul român Vespasian Pella".
"Pe 9 februarie la Bruxelles, la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe al UE, am propus o temă spre reflexie: ideea de a crea o curte internațională care să combată actele de terorism pornind de la actualitatea temei și pe de altă parte necesitatea de a găsi niște modalități mai eficiente pentru combaterea terorismului ca fenomen, dar și plecând de la o contribuție românească mai veche”, a declarat Bogdan Aurescu.
Convenții, după asasinarea regelui Iugoslaviei
”Le-am spus atunci colegilor mei din Consiliul Afacerilor Externe despre inițiativa pe care România a avut-o, în perioada interbelică, în 1926, când a propus crearea unei curți internaționale pentru combaterea terorismului. După 1934, când ministrul de externe francez, Louis Barthou, și regale Alexandru al Iugoslaviei au fost asasinați la Marsilia, a existat o reluare a acestei teme în plan internațional ceea ce a condus, în 1937, la adoptarea a două convenții: una se referea la aspectele de fond ale crimei de terorism, iar cealaltă se referea la crearea unei curți penale internaționale permanente care să condamne crima de terorism. Cele două convenții au fost redactate de un român – Vespasian Pella, un jurist și diplomat de excepție. Cele două convenții au fost semnate de 26 de state în perioada respectivă și au început să fie ratificate, dar din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial nu s-a mai concretizat această inițiativă”, a amintit ministrul de Externe.
Sediul ar putea fi în România
”Mulți dintre colegii mei au receptat imediat ideea, a continuat Bogdan Aurescu. Pe 16 aprilie, a avut loc la București o întâlnire la nivel de experți din România, Olanda și Spania și am început să lucrăm la conceptul unei astfel de curți. În perioada următoare, vom folosi acest concept în contactele pe care le avem și cu alte state pentru a vedea dacă inițiativa noastră se va concretiza", a zis Bogdan Aurescu la DC News Live.
Dacă inițiativa se va concretiza, noua instituție ar putea avea sediul în Olanda, care găzduiește mai multe instituții internaționale din domeniul Justiției. Totuși, ministrul Bogdan Aurescu nu exclude posibilitatea ca sediul Curții Internaționale pentru combaterea crimei de terorism să fie în România, mai ales că ideea și inițiativa le aparțin unor români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu