Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus că, de la debutul războiului din Ucraina, România a facilitat tranzitul a mai mult 5,2 milioane de tone de cereale ucrainene pe teritoriul românesc.
Publicitate
„De Ziua Mondială a Alimentaţiei, reafirm angajamentul României de a continua să reducă impactul războiului din Ucraina asupra securităţii alimentare la nivel mondial”, a scris, duminică, pe Twitter, ministrul de Externe.
De asemenea, Bogdan Aurescu a spus că, începând cu luna februarie, România a facilitat tranzitul a mai mult 5,2 milioane de tone de cereale ucrainene pe teritoriul românesc.
„Solicităm extinderea Black Sea Grain Initiative”, a mai transmis Aurescu.
H. D. Hartmann, analist de politică externă, a explicat care sunt riscurile ca Ucraina să fie atacată cu arme nucleare de către forțele Federației Ruse.
„Putin a anunțat el că, dacă se întâmplă ceva, are instrumentar nuclear la dispoziție. Vedem o contraofensivă ucraineană care se menține, vedem lupte masive în Lugansk, Donețk și Herson, dar retorica nucleară a încetat. E ca în vorba aia cu vine lupul, vine lupul, de șapte ori și la un moment dat lumea se plictisește. Cât poți să ameninți?“, a spus H. D. Hartmann.
„Vi se pare că situația din Ucraina, în ceea ce privește pericolul nuclear, e mai gravă decât cea din Cuba din 1962?“, a întrebat jurnalistul Tudor Curtifan.
„Nu, nu-i nici pe departe! Acolo, lucrurile au început în 1962, rușii au fost foarte enervați de transferul de rachete nucleare care nici măcar rachete nu erau. Rușii au aflat ulterior că alea erau doar focoasele. Americanii nu transferaseră suportul de zbor. Atunci dura zile ca să montezi focoasele pe rachetă. Eu cred că în criza cubaneză, la un moment dat, a fost și Dumnezeu care a intervenit.
URSS-ul nu a înțeles ce se întâmplă în İncirlik, în Turcia, iar SUA bineînțeles că aveau bombe nucleare la 100 de kilometri depărtare. Rușii au trimis și rachetele în Cuba, nu doar focoasele. Suntem departe de acest moment și să nu uităm că Ucraina, ca țară suverană, a cedat întreg arsenalul său nuclear, dar să nu uităm că are o cultură nucleară.
Marile școli de inginerie nucleară au fost, în timpul URSS, dezvoltate în Harkov și Kiev. Cea mai mare putere din interiorul URSS, pe lângă Federația Rusă, era Ucraina. Ei au școala nucleară, ei înțeleg amenințarea, ei au lucrat la construcția rachetelor nucleare. Ei au ingineri, oameni de știință, au cultura filosofică și înțeleg magnitudinea problemei.
Amenințarea lui Putin mi s-a părut o chestie așa... Păi dacă știi că Ucraina, în timpul URSS, era rezervorul tău de inteligență în domeniu, cum poți să-l ameninți pe ăla, că el știe exact ce resurse ai? Propaganda asta de secol 20 nu mai merge în secolul 21.“, a spus, la DC News, H. D. Hartmann.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu