Bogdan Chirieac, analist politic, a vorbit despre tensiunile din jurul centralei nucleare de la Zaporojie.
Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena 3, în emisiunea moderată de Lorena Burlacu, unde a vorbit despre riscurile unei scurgeri nucleare la centrala de la Zaporojie și despre soluțiile pe care cele două părți le au la dispoziție pentru a detensiona situația din jurul centralei:
„Îmi este teamă că centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de pe continentul european, devine un fel de ostatic atât pentru ruși, cât și pentru ucraineni, cu care este speriată lumea liberă. Rușii au ocupat centrala în martie și de atunci sunt lupte încontinuu în jurul ei. Ucrainenii, firește, încearcă să o elibereze, că e a lor, e pământul lor, pe când rușii o apără.
Vorbim de o sursă potențială de infectare radioactivă care poate omorî milioane de oameni. Cernobîl poate fi un vânticel plăcut de primăvară față de ce se poate întâmpla acolo (n.r. la Zaporojie)“, a spus analistul politic.
CITEȘTE ȘI - Zelenski: Rusia nu va reuşi să îngenuncheze Europa, Ucraina sau altă ţară în această iarnă
„Deocamdată, opinia mea este că centrala nu este într-un pericol de scurgere radioactivă și alte lucruri. E vorba de o operațiune militară, pentru că au decuplat-o de la rețelele de energie care alimentau Ucraina, inclusiv zone din Ucraina ocupate de ruși. Rușii din Ucraina nu au nici ei curent electric acum. Soluția pentru un astfel de joc îngrozitor, că e o ruletă rusească, este fie o zonă demilitarizată, cum a propus președintele Joe Biden, fie inspectorii aceștia ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să preia de facto controlul acolo.
Cumva, o zonă de încetare a focului, pe o anumită rază, în jurul centralei, până se va ajunge la un consens, la un armistițiu, poate chiar la o pace între Ucraina și Rusia, e absolut necesară. Centrala de la Zaporojie ne-a luat ostatici pe noi toți, inclusiv țările NATO care sprijină Ucraina.“, a punctat Bogdan Chirieac.
CITEȘTE ȘI - Un incendiu forestier a izbucnit în zona Centralei Nucleare Zaporojie
„Niciunii dintre noi, mai ales cei care sunt în jurul acestui război, zeci de milioane de civili europeni, nu am mai avea de pierdut dacă s-ar crea o zonă demilitarizată. Ăsta este interesul major. Sigur că, atâta vreme cât această sursă de energie e în mâna rușilor, Ucraina are o problemă, fiindcă și ucrainenii vor avea nevoie de curent electric și încălzire la iarnă, cu gazele nu știu cum vor face. Vin momente foarte grele pe care, cu siguranță, Putin le va specula, dar măcar nu suntem ostatici nucleari.
Ucraina ar putea să înțeleagă, deși am văzut că l-au chemat pe nunțiul papal, ambasadorul Papei, la Kiev să ofere explicații de ce Papa de deplâns uciderea Dariei Dughina. Să spunem că se ajunge la un acord cu președintele Zelenski, e important să vedem dacă Putin acceptă această zonă demilitarizată, deși nu știu dacă ne putem baza pe impulsul pe care îl are Kremlinul“, a conchis, la Antena 3, analistul politic Bogdan Chirieac.
CITEȘTE ȘI - Centrala nucleară Zaporojie, complet deconectată de la reţeaua electrică din Ucraina
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News