Analistul politic Bogdan Chirieac a reacționat la semnalul dat de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la reuniunea miniștrilor Apărării din Alianță.
”Îi cerem lui Vladimir Putin să renunțe la anexările ilegale” a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care a cerut să se respecte integritatea teritorială a Ucrainei. Declarațiile au fost făcute în ultima zi a reuniunii miniștrilor Apărării NATO.
”Este strict un semnal politic de susținere necondiționată, atât timp cât va fi nevoie, pentru Ucraina. Sunt lucruri pe care le știm și care sunt doar reafirmate. Probabil că, la această reuniune, ar fi fost un bun prilej să se mai spună ceva: frontiera de est a NATO trebuie să devină o centură de foc a UE în privința apărării spațiului aerian. Am văzut că, după incidentul de pe podul de peste Strâmtoarea Kerci, între Rusia și Crimeea, s-a atacat în mod barbar, cu rachete, teritoriul ucrainean. Antiaeriana ucraineană a reușit, totuși, să doboare 50% dintre rachetele trase (...). Probabil că acest sistem antiaerian ar trebui inclus în Europa de Est, inclusiv în România, care este un pilon al acestei apărări avansate. În rest, este un mesaj politic pe care-l știm și care este reafirmat” a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
Analistul politic consideră că ar trebui punctat că ”zona de maximă prioritate a Alianței Nord-Atlantice acum este Marea Neagră”, precizând că și Marea Nordului și Marea Baltică sunt esențiale. Bogdan Chirieac subliniază că există ”un lobby politic foarte puternic în a atrage atenția NATO către zona de nord”, însă ”conflictul major are loc în zona Mării Negre”: ”Deci aici nu e doar flancul estic România - Bulgaria, e și o țară care poate fi oricând înghițită de monstrul rusesc, Republica Moldova. Și lucrurile nu sunt deloc liniștite. Faptul că armata Ucrainei câștigă acum și reușește să-i alunge pe ruși, de unde pot, nu înseamnă că rușii, gata, au depus armele. Sunt 300.000 de noi recruți care vor intra pe front până la sfârșitul anului”.
Bogdan Chirieac întărește că prioritatea NATO trebuie să fie Marea Neagră din toate punctele de vedere: ”Un sistem de apărare antiaeriană NATO în această parte a Europei mi se pare esențial, plus sistemul de monitorizare - care există - asupra mișcărilor din Marea Neagră. Ne place, nu ne place, există o platformă care scoate gaz românesc din Marea Neagră. Securitatea acelei platforme cine o asigură?”.
Atacuri cu drone au lovit joi dimineaţa devreme infrastructuri din regiunea Kiev, a anunţat Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene.
”Un alt atac cu drone kamikaze asupra unor infrastructuri critice”, a scris oficialul într-un mesaj preluat de Reuters de pe Telegram.
Ucraina a informat în ultimele săptămâni despre un val de atacuri cu drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană. Iranul neagă că ar livra drone Rusiei, iar Moscova nu a comentat, conform Agerpres.
Primirea Ucrainei în NATO ar putea duce la un al treilea război mondial, a afirmat secretarul adjunct al Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse, Aleksandr Venediktov, într-un interviu difuzat joi de agenţia TASS, preluat de Reuters.
”Kievul ştie foarte bine că un asemenea pas ar însemna o escaladare garantată spre un al treilea război mondial", a spus Venediktov, citat de agenţia de presă rusă.
”Pe asta contează, se pare (ucrainenii) - să creeze zgomot informaţional şi să atragă din nou atenţia asupra lor”, a adăugat el. Venediktov a reiterat de asemenea poziţia rusă conform căreia Occidentul, prin ajutorul acordat Ucrainei, indică faptul că ”ia parte direct la conflict”.
La sfârşitul lui septembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că ţara sa va solicita o aderare ”accelerată” la NATO, imediat după ce Rusia a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News