Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre modul în care Federația Rusă încearcă să se impună în politica internațională.
În această săptămână, experții militari au privit uimiți Rusia cum, într-un tur de forță logistic, și-a mutat armata din districtul militar de est pentru a se desfășura la granița de vest, la granița cu Ucraina. Trenurile parcurg 7.000 de kilometri, pe legendara rută feroviară transsiberiană, în direcția Ucrainei și țărilor NATO (citește mai mult și vezi imagini AICI).
În același timp, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a ajuns la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy la începutul unor eforturi diplomatice menite să detensioneze situația de la granițele Ucrainei. Blinken se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, vineri, la Geneva.
Acesta a precizat că Ucraina se confruntă cu o „amenințare fără precedent” (citește mai mult AICI).
CITEȘTE ȘI - Pericol de atac rusesc! Directorul CIA, vizită secretă în Europa. Detaliile discuțiilor, scurse în presă
Analistul politic Bogdan Chirieac a fost invitat telefonic la postul Realitatea Plus, unde a vorbit despre masările de trupe ruse spre granița de est a Ucrainei și despre negocierile care se poartă între Occident și Kremlin pentru a soluționa criza din regiune:
„Să dea Dumnezeu să se detensioneze această situație, cu toții ne dorim acest lucru. La ce văd că transportă Putin, la implicarea pe care o are, eu cred că măcar o invazie într-un areal redus va fi. Posibil să fie doar cele două pseudo-republici, autoproclamate, nerecunoscute de nimeni, Donețk și Luhansk (Donbass), zona de est a Ucrainei, lipită de Rusia, care are și foarte multă industrie și o populația majoritar rusofonă, o legătură terestră cu Peninsula Crimeea. Probabil că lucrurile acestea se vor întâmpla.
Acum, cred că pe masa oficialilor de la Washington se pune următoarea întrebare: Va dori Putin să atace Kievul? La Kiev se ajunge, se pune un guvern marionetă pro-rus, pro-Putin și atunci sigur că lucrurile se pacifică în regiune. (...) Ucraina oricum nu are niciun fel de interes pentru drepturile minorităților care compun această țară. Știm bine că nu există școli în limba română, maghiară, poloneză, sunt multe probleme.“, a spus analistul politic.
„Opinia mea este că, în ciuda eforturilor diplomatice, Rusia își va face simțită și o lovitură de tun. Altminteri, tot eșafodajul acesta creat de Putin se prăbușește. Până la urmă, de ce face Putin ceea ce face? Fiindcă nu a reușit să transforme Rusia într-o țară atractivă din punct de vedere economic și al prosperității. Deci, dacă onorabilii din China au reușit să fie a doua economie a lumii, Rusia nu a reușit. Atunci, se face apel la jocul politico-diplomatic pe care Federația Rusă îl joacă atât de bine și la forța brută.
Poate era cazul ca Rusia să se impună în Europa de est prin economie, prin oferte de business, prin prosperitate. Occidentul s-a impus în Europa de est prin aceste lucruri. Europa de est nu s-a lipit de Europa de vest cu tancul german. Omul de afaceri german, cu banii europeni, cu valorile împărtășite a reușit acest lucru. Rusia nu reușește, ceea ce ne dovedește încă o dată, cu durere în suflet, că serviciile secrete pot conduce o țară, serviciile secrete pot provoca o criză mondială, pot să țină populații întregi, vreme de decenii, sub obroc, dar nu pot face un singur lucru, nu pot face o economie funcțională. Acesta e cazul Rusiei, o țară cu o economie nefuncțională care face apel la forța brută“, a conchis Bogdan Chirieac.
CITEȘTE ȘI - Franța, mutare în România în conflictul Rusia-Ucraina. Chirieac: E un câștig pentru țara noastră
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu