Bogdan Chirieac, despre refuzul Olandei de a ne primi în Schengen: Trebuie să încetăm să ne mințim

Fotografie de la Jonas Horsch, Pexels
Fotografie de la Jonas Horsch, Pexels

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre faptul că Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluţie potrivit căreia nu ar trebui să voteze aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat refuzul Olandei de a ne primi în Schengen, după votul din parlamentul olandez privind aderarea României și a Bulgariei.

"La un moment dat, trebuie să încetăm cu naivitățile sau să încetăm să ne mințim. Olanda s-a opus atunci când Ioan Rus a obținut în 2002 dreptul la liberă circulație al românilor în UE. Au fost negocieri în guvernul Năstase și, începând cu 1 ianuarie 2002, românii au putut circula fără viză în Uniunea Europeană. În 2004, la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, ăla a fost practic momentul aderării, apoi a fost o procedură administrativ-birocratică, ratificarea tratatului tripartid UE-România-Bulgaria de parlamentele țărilor membre, iar în decembrie 2004 s-au opus Finlanda și Olanda și am încheiat negocierile de aderare la UE în decembrie, alea pe care voia domnul Băsescu să le redeschidă, noroc că i-a spus cineva să se potolească și noroc că a înțeles și s-a potolit. Acum, Olanda se opune aderării României la spațiul Schengen, libera circulație a mărfurilor membrilor, că mărfurile nu sunt taxate în interiorul UE, dar, într-adevăr, în vamă, controalele durează ore și zile și lucrul acesta sigur că împiedică buna circulație a mărfurilor.

Bogdan Chirieac: Nici acum nu sunt sigur că este strict poziția Olandei

La început, au fost state puternice din UE care nu își puteau asuma direct- Franța, Germania- rămânerea în afară Schengen a României și Bulgariei și atunci a venit Olanda. Nici acum nu sunt sigur că este strict poziția Olandei, să știți. Deși Emmanuel Macron a spus clar că România trebuie să intre în spațiul Schengen, Olaf Scholz a spus că România trebuie să intre în spațiul Schengen. Adică vreți să-mi spuneți că la sfânta masă de la Bruxelles, la care stau puternicii Europei, Olanda le spune nu Franței și Germaniei? E foarte puțin credibil (...) Toată povestea asta cu Schengen am pus-o pe masă pe ideea profund toxică cu legile justiției, au trecut niște legi ale justiției, unii spun că sunt abominabile, au spus că ne ridică MCV-ul, nu va fi ridicat și vom intra în Schengen. Și, ca urmare, avem niște legi ale justiției care fac din justiția nefuncțională o justiție și mai nefuncțională, și mai anchilozată, și mai închistată. În momentul acesta, este piatra de moară pe gâtul statului român și pe gâtul națiunii române, nu funcționează pur și simplu. 

S-a lansat speranța că după declarațiile lui Macron și Scholz, președintele Iohannis va reuși să obțină un scor electoral, nici nu știu la ce îi mai folosește, dar, în orice caz, e o realizare importantă, crede domnia sa. Ei bine nu, faptul că nu se negociază, faptul că nu avem ministru de Externe, faptul că membrii Guvernului nu sunt într-adevăr băgați în seamă la Bruxelles, lucrurile astea au consecințe și consecința este că în acest moment, iată, Olanda a spus foarte clar în Parlament. E o recomandare, da, e o recomandare, dar cine îi obligă atunci pe olandezi să schimbe recomandarea propriului Parlament? Vă dați seama cum s-a escaladat? Poate că nu era cazul să se escaladeze", a declarat Bogdan Chirieac la Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel