Președintele german, pastorul Joachim Gauck, venit luni în vizită în România, la invitația omologului său, Klaus Iohannis, a lăudat activitatea DNA și lupta pe care o duce România împotriva corupției. În opinia lui Bogdan Chirieac, toată discuția împotriva corupției trebuia să aibă loc în cadrul întâlnirii bilaterale.
"E un capitol la care noi vă urmărim cu mare atenție evoluțiile. Cu mare plăcere constat că sprijiniți aceste reforme, că o face guvernul României și că, mai ales în ce privește combaterea corupției de către justiție, aveți realizări importante.
Aș dori să subliniez în mod deosebit activitatea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), de la care pornește un semnal îndreptat nu doar către economie, mediul de afaceri, dar și către politic. Este unul dintre pilonii pincipali ai procesului de reformă", a declarat, luni, președintele german Joachim Gauck, la Palatul Cotroceni.
Subiectul a fost dezbătut în ediția de luni seară a emisiunii La Ordinea Zilei, realizată de Dana Grecu, la Antena 3.
Analistul Bogdan Chirieac a explicat că aceste întâlniri sunt foarte importante, pentru că aceste momente sunt relevante față de părerea pe care o au alții despre noi.
"Putem considera că discursul președintelui Gauck a fost neinspirat fiindcă nu corupția ar trebui să fie elementul definitoriu al relațiilor româno – germane. Este ca și cum președintele Iohannis ar fi mers în Germania și ar fi spus Germaniei că apreciază că guvernul german a ajuns la un acord cu compania Siemens și Siemens a acceptat să plătească în SUA nu știu câte miliarde de dolari, pentru că a oferit mită. Și că suntem impresionați că Germania a intervenit direct la Comisia Europeană pentru o companie mică denumită Volkswagen, în așa fel încât nimeni din această companie nu a fost arestat pentru un prejudiciu de 23 de miliarde de euro. Și asta e o parte mică a prejudiciului, dar așteptăm în continuare rezultate împotriva corupției la compania Volkswagen," a declarat Bogdan Chirieac.
[citeste si]
"De asemenea, în cazul EADS, înțelegem că a fost o chestiune în România de început, dar așteptăm rezultatele luptei anticorupție în Arabia Saudită, EADS securizând și frontiera acestei țări. Cum ar fi fost auzită în Germania, oare, un asemenea discurs al unui președinte dintr-o țară străină? Ar însemna că nemții nu-și fac treaba? Nemții își fac treaba, nu e niciun fel de problemă. La dânșii nu este cu arestări, nu e cu inculpări, e cu bani plătiți, și vedeți-vă mai departe de treabă. Asta e economia mondială, concurența este acerbă.
Toată discuția de sprijin a luptei împotriva corupției trebuia să aibă loc în cadrul întâlnirii bilaterale private dintre cei doi președinți. La președintele Germaniei m-aș fi așteptat să spună «Salut faptul că un etnic german este președintele României. Ne face și mai apropiați unii față de alții». Fiindcă România are mare nevoie în acest moment de un președinte etnic german. La ce ne așteaptă în această parte a Europei va fi extrem de important ca românii să nu poată fi acuzați de xenofobie. Existența lui Iohannis acolo s-ar putea să fie extrem de importantă pentru națiunea noastră în anii care vin, fiindcă este german și ales un german acolo. Avea foarte multe lucruri de spus președintele Gauck, care nu este oricine, știți foarte bine ce a însemnat pentru decomunizarea RDG. Are o întreagă istorie, nu este venit de nicăieri președintele Gauck", a mai declarat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu