Bogdan Chirieac, după anunțul BNR: ”Acum nu e momentul să fim bucuroși”. Semnalul dat de Mugur Isărescu

Cea mai mare temere a investitilor nu e războiului Rusia-Ucraina! O altă problemă dă în clocot / Sursă foto: Pexels
Cea mai mare temere a investitilor nu e războiului Rusia-Ucraina! O altă problemă dă în clocot / Sursă foto: Pexels

Românii și firmele autohtone care au contractat credite, mai ales în monede străine, se află la începutul unei perioade de greutăți financiare, generată de deprecierea leului și de inflație. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit, în emisiunea moderată de jurnalista România TV Lili Ruse, despre economia de piață, inflația, care în ultimul an a crescut amenințător, și despre românii și firmele românești care au credite de achitat. 

”Așa funcționează o economie de piață, dar nu în România, unde firmele nu sunt, decât foarte rar, creditate de băncile din România. Asta e viața. Că altfel, vorba aceea, când se cere scrisoarea de garanție bancară pentru construcția de autostradă, nicio firmă românească nu primește scrisoarea aceea, că de aceea se ia în consorțiu, nu știu, o altă firmă din străinătate care primește scrisoarea de garanție bancară. Mă rog, cum să vă spun, într-o economie în furtună, eu am o singură constantă și o liniște: faptul că e Mugur Isărescu la Banca Națională. 

Creditele, o piatră de moară pentru români

Acum vă plângeți că au mărit dobânda cu 0,25%. Stați să vedem ce mai este, dar altminteri Mugur Isărescu a știut cum să o facă, a știut ce e în 1999, a știut și în 2008, deci nu am îngrijorări acolo. Problema e alta. Semnalul pe care îl dă Banca Națională sper că a fost bine perceput și de Guvern, pentru că dobânda mea, care anul trecut a fost 10%, doamna Ruse, apropo de mâncat din veniturile populației și ale companiilor, și al cui vreți dumneavoastră. 10%! Și Banca Națională îmi mai spune acolo, dacă va crește în continuare prețul la energie, inflația se duce tot acolo.

Eu cred că vor urma noi creșteri la dobânzi, iar în privința celor care au credite, în general omul își face credit ca să își cumpere o casă și e normal să aibă un acoperiș deasupra capului, e normal să își ia o mașină, dar depinde cum l-ai făcut. Dacă l-ai făcut creditul astfel încât să îl poți achita, să nu te duci la fundul sacului, atunci nu vor fi probleme. Dacă nu, atunci vor fi probleme. În plus, gândiți-vă la ceva. Cei care au făcut credite în euro. Nimeni nu le spune că valoarea euro se va menține constant, aproape de 5 lei. S-ar putea să fie nevoie să te duci mai sus, la o devalorizare mai importantă a leului. Se întâmplă tot felul de lucruri în economie și acum nu e momentul să fim prea bucuroși”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac. 

Citește și: EXCLUSIV  Mircea Coșea, după anunțul BNR: ”Urmează o CREȘTERE GENERALIZATĂ a PREȚURILOR.” Și românii fără credite la bancă vor PLĂTI majorarea dobânzilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel