Analistul politic Bogdan Chirieac a oferit un interviu pentru România TV în care a vorbit despre perioada în care a fost interceptat, dar și despre secretul telefonului său mobil.
Întrebat dacă este interceptat în continuare, având în vedere că a fost interceptat și în anul 2014, Bogdan Chirieac a afirmat că nu crede că mai este interceptat, cel puțin de către SRI, fapt ce se datorează și noii conduceri a instituției.
Nu cred că sunt interceptat în perioada asta. Ținând cont de noua conducere SRI, probabil că în niciun caz de către SRI. La vremea respectivă, când s-a dat mandatul, era 2014, era încleștarea pentru alegerile prezidențiale și era toată lumea în joc. Era domnul Ponta, era domnul Iohannis, era doamna Udrea. (...) Colonelul Dragomir a scos un mandat de interceptare care nu a fost contestat de nimeni, în care erau 80 de persoane pe un singur mandat., a spus Bogdan Chirieac într-un interviu acordat jurnalistei România TV, Cristina Șincai.
Analistul politic a adăugat: Suntem în an electoral și, dacă va mai exista o divizie a poliției politice, nu vor ezita nicio clipă să intercepteze în continuare. Sunt sigur că Eduard Hellvig nu va face asta cu SRI. Acum sunt atât de multe structuri, inclusiv private, inclusiv din afara țării.
Nu v-a fost teamă ce vorbiți la telefon?, a întrebat jurnalista.
În ianuarie 2014 s-a intrat în faza fierbinte a războiului româno-român prin intrarea în vigoare a noilor coduri, Codul penal și Codul de procedură penală, în care dacă îl turnai pe aproapele tău deveneai din mituitor martor. A început cu avocatul Boștină. A culminat în 2014, când președinte era Traian Băsescu, cu arestările aberante din august, septembrie, octombrie, campania electorală era în noiembrie, cu țintă politică. În 2015, 2016 au fost așa cum le-ați văzut. Una dintre explicațiile pentru care foarte greu folosești mașina în București este că anumite chestiuni absolut firești, normale, nu mai sunt discutate la telefon și oamenii vor să se vadă față în față., a spus analistul politic.
V-a fost teamă că ați fost ascultat?, a continuat Cristina Șincai.
Nu am aflat decât în anul 2018., a răspuns Bogdan Chirieac.
Să ne arătați telefonul pentru că este foarte interesant. Noi vă vedem mereu în emisiuni, cred că este un telefon de ce generație, de câți ani, de zece ani, de cincispreze ani?, a întrebat Șincai.
Este un telefon practic nou, nu cred că are zece ani. E foarte bun. a spus analistul.
Dar nu mai folosește lumea așa ceva, a adăugat Cristina Șincai.
Telefonul acesta poate fi interceptat la fel ca smartphone-ul de ultimă generație pe care îl aveți dumneavoastră., a spus Chirieac.
Și de ce ați rămas la telefonul acela?, a fost întrebarea lui Șincai.
Pe de o parte pentru că nu sunt așa de abil în folosirea tehnologiei moderne cum sunteți dumneavoastră sau redactorii DCNews, de exemplu. Pe de altă parte, spre deosebire de al dumneavoastră nu poate fi activat din centrală. Să spunem că dumneavoastră ieșiți la masă. Smartphone-ul, din centrală, cu sau fără mandat, poate fi activat și el devine un microfon probabil mai performant decât lavaliera pe care mi-ați pus-o acum în emisiune. Din cauza aceasta lumea civilizată și-a luat măsuri. Din momentul în care deveniți o țintă, din punct de vedere electronic, nu aveți cum să scăpați. ', a răspuns Bogdan Chirieac.
Analistul politic a continuat: Am fost acționar într-o reprezentanță americană de înaltă tehnologie și am învățat multe lucruri de la dânșii. Din momentul în care sunteți țintă, nu scăpați, indiferent de ce și cum. Asta înseamnă geolocalizare, activarea permanentă a telefonului, a tabletei sau a computerului dumneavoastră, înseamnă urmărirea permanentă a tranzacțiilor bancare. Pur și simplu nu aveți nevoie de filaj. Uitați faptul că puteți să vă luați un telefon pe cartelă. Știți că a fost o isterie în România că teroriștii iau cartele pre-pay și noi nu știm cine sunt, hai să vedem ce și cum. Dacă intrați într-un hotel, sau în Casa Scânteii, unde probabil sunt în momentul acesta 3000 de telefoane mobile active cu un singur laptop și cu un soft potrivit, care poate fi găsit și pe internet, după voce, după amprenta vocală, ei interceptează 3.000 de telefoane o dată și softul vă duce fix în vocea dumneavoastră. Faptul că schimbați cartela de fiecare dată nu vă ajută în niciun fel.
Lumea modernă și-a luat măsuri de precauție fiindcă în momentul acela, cum s-a întâmplat în România, orice ființă umană poate fi calcată în picioare. Lăsați-vă telefonul acasă și mergeți la o conversație discretă de exemplu, de ce îi doare acum, predarea-preluarea puterii odată cu campania electorală la prezidențiale că nu au descoperit nimic, la multele hoții înspăimântătoare din țara asta nu au descoperit nimic. Au luat câțiva români și le-au distrus firmele.
Vă este teamă că vă urmărește? Ați primit amenințări?, a întrebat Cristina Șincai.
Cred că și dumneavoastră ați primit amenințări. La noi este un fapt normal. Înjurături și amenințări oricând. În partea cealaltă, cu frica, sigur că îmi este frică, tot timpul. Un om curajos însă, așa mi-a spus tatăl meu, încearcă să își domine frica. A fost o perioadă în care oameni absolut nevinovați au fost luați de pe stradă. A fost un moment în România contemporană, acum câțiva ani, la apăsarea pe buton, oameni care au fost luați de pe stradă din nimic. Doamna avocat Laura Vicol, pe nimic. Dan Radu Rușanu, pe nimic. Sebastian Ghiță, Dan Voiculescu, sute de exemple. La apăsarea pe buton., a încheiat Bogdan Chirieac.
Vezi și: Dosar Tăriceanu: Chirieac, interceptat. "Știau foarte bine. Dle Ciutacu, nu fiți sigur..."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News