Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre negocierile care se poartă între Statele Unite ale Americii, puterile europene și Federația Rusă în ceea ce privește tensiunile tot mai mari din estul Ucrainei.
Invitat telefonic la Realitatea Plus, analistul politic Bogdan Chirieac a comentat consolidarea trupelor NATO în România și tensiunile tot mai mari de la granița de est a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice:
„E un demers european, Emmanuel Macron - Olaf Scholz. Dacă Putin ar fi un mare strateg, ar lupta pentru țara sa, pentru interesele îndoielnice ale țării sale, pentru că normal Rusia ar trebui să aibă aceleași interese ca Occidentul: democrație, prosperitate, economie liberală. Nu le are, e blocată în secolul 20, iar după acest demers, Macron - Scholz, ar trebui ca Rusia să nu mai atace Ucraina, fapt care ar adânci falia dintre Europa și Statele Unite ale Americii.
Joe Biden i-a cerut să nu atace, nu l-a ascultat, iar apoi au venit liderii europeni care i-au cerut să nu atace și Putin s-a abținut. Nu cred că se va întâmpla asta, fiindcă Putin are probleme interne grave ce țin inclusiv de starea economiei. Atunci, probabil că va merge către această zonă, pe care o controlează de fapt, cele două republici din estul Ucrainei, Lugansk și Donețk (Donbasul), 60.000 de km pătrați, cu o populație majoritar rusă, dar și industrializată mai mult față de restul țării.
Dacă ar ocupa acel spațiu ar face, poate, o legătură cu Crimeea. Unii spun că ar vrea să ocupe tot litoralul ucrainean Mării Negre până la gurile Dunării. E una dintre soluții“, a spus Bogdan Chirieac.
În același timp, ieri, Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București, nu s-a arătat încântat de vizitarea sitului de la Deveselu și a solicitat tratate în scris.
„În Deveselu a fost lansat modelul numit MK 41. Nu sunt expert militar, dar acesta ar putea fi uşor şi rapid reajustat pentru arme strategice, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, iar aceste rachete de croazieră pot avea orice tip de focos, convenţional sau neconvenţional. Aceasta este ideea principală. Auzim în România că americanii v-au dat garanţii. Eu vă pot spune că baza de la Deveselu, din ceea ce ştiu eu, a fost vizitată de un reprezentant al Rusiei, doar o dată, în faza de început, când se vedea doar ceea ce urma să fie instalaţia americană din acest loc
Până acum, putem spune, cel puţin din câte informaţii mi-au parvenit, că nu există mari beneficii legate de vizitarea sitului, pentru că noi ştim de aceste lansatoare. Construcţia şi capabilităţile nu sunt un mare secret la acest moment pentru întreaga comunitate militară. Şi aş adăuga că nicio garanţie verbală americană ... Dacă aveţi garanţii scrise, vă felicităm, dar noi nu avem de la americani şi vorbim de o bază americană. Garanţiile verbale sunt doar presupuneri sau doar declaraţii derutante (...), am auzit asta ani de zile, decenii, iar acum, încet-încet, aflăm că nu au nimic de-a face cu realitatea“, a spus Kuzmin, conform Agerpres.
Chirieac: NATO nu atacă Rusia
„Tratate în scris nu înseamnă nimic, fiindcă NATO nu atacă Rusia. E absurd! Să atace Rusia ca să ce? Este un pretext pe care îl caută Vladimir Putin. Totul ar putea să înceapă după 20 februarie, după ce se încheie Olimpiada de Iarnă de la Beijing. Până la urmă, toată politica asta occidentală, din nefericire pentru noi, nu a făcut altceva decât să consolideze o alianță Rusia - China. Această alianță s-ar putea dovedi nefavorabilă intereselor occidentale în perioada imediat următoare.
Când vorbim de primii pași ai lui Putin, înseamnă atacul în forță. Am văzut analize, am și râs, vă spun, în care se speră că armata ucraineană va proceda precum s-a întâmplat în Cecenia, unde a fost o rezistență extraordinară. Nu, mă tem că armata ucraineană va proceda ca armata afgană, care la primul atac al talibanilor s-a răspândit în toate părțile.
Sunt foarte multe similarități culturale, etnice între ucraineni, ruși, belaruși, Nu se repede lumea la luptă acolo. În plus, Ucraina e un mozaic etnic ținut cu forța, cu metode sovietice, unde românii, polonezii, lituanienii, ungurii, slovacii nu simt nevoia să moară pentru o țară care nu le-a acordat niciun fel de drepturi, să știți, după ce bucăți din țările mamă au fost smulse în 1940 și alipite Ucrainei“, a mai zis analistul politic.
Tot ieri, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a spus că România este pregătită să preia un eventual flux de refugiați dinspre Ucraina:
„Am avut o şedinţă a CSAT în care fiecare instituţie şi-a prezentat planul de acţiune, în condiţiile în care acest conflict ar începe în perioada următoare. Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Afacerilor Interne, am evaluat, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, toate situaţiile posibile de fluxuri de migranţi, un aflux necontrolat de migranţi, şi suntem pregătiţi pentru acest eventual aflux de migranţi dinspre Ucraina. Avem pregătite acele tabere de primire a eventualilor refugiaţi, avem pregătite echipamentele necesare pentru a alimenta cu energie electrică, spre exemplu, respectivele locaţii, suntem pregătiţi pentru a asigura hrana pentru un număr semnificativ de potenţiali refugiaţi. Deci, una peste alta, Ministerul Afacerilor Interne gestionează componenta care îi revine“, a afirmat Bode, potrivit Agerpres.
Chirieac: Lucian Bode nu știe ce spune
„E o declarație ieșită din context a ministrului Lucian Bode. România e atât de pregătită să primească migranți cât a fost de pregătită să rezolve crima de la Arad. Nu este pregătită, nu știe domnul Bode ce spune, dar mi-e teamă că ar trebui să facem față. Am văzut analizele care spun că un milion de ucraineni se vor refugia imediat în Polonia, în momentul unui atac al Rusiei. Hai să punem binele în față și poate că intervenția marilor puteri europene, Franța și Germania, va rezolva problema, eu știu? Să le dăm o șansă“, a conchis Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu