Bogdan Chirieac, pronostic privind șansele lui Iohannis la NATO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Bogdan Chirieac a vorbit la Antena 3 CNN, în emisiunea lui Mihai Gâdea, despre șansele lui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO.

Bogdan Chirieac a declarat: ”Este un joc personal al președintelui Iohannis care ar putea fi benefic pentru România. Continui să cred cu multă putere că Germania, deși a oferit sprijin pentru Mark Rutte, nu îl susține pe olandez pentru această funcție. Germania, care alocă 100 de miliarde de euro pe an pentru înarmare, ar fi mult mai în largul ei cu Klaus Iohannis în contextul în care o să devină principala putere militară a Europei în următorii 10 ani de zile. Știm că Germania nu avea o armată funcțională compatibilă cu standardele NATO și cu forța economică deosebită a ei.

După cum îl știm pe președintele Iohannis, nu se arunca cu capul înainte fără să aibă o susținere puternică ca să facă șansele reale. Aceste demersuri diplomatice au început cu un an în urmă. Calendarul a început acum o lună cu anunțul candidaturii făcut de  ambasadorului României la NATO la Bruxelles, urmat de declarația de azi a președintelui și întregit de viziunea președintelui din POLITICO.

Un secretar general din est dă un semnal pentru alianța care are în titlu ”Nord Atlantică”. Suntem în est, dar suntem și membri NATO și chiar dacă Uniunea Sovietică nu mai există, Rusia este la fel de agresivă. Din acest punct de vedere încep să cred foarte serios că domnul Klaus Iohannis are o șansă reală. Nu îndrăznesc să spun că prima șansă, dar are o șansă reală. Acum că demersurile sunt reale și serioase, înțelegem dorința premierului și decizia de a muta alegerile prezidențiale. Până la 1 octombrie noul secretar general NATO trebuie să-și intre în funcție. Totuși până la 1 mai trebuie să avem consens asupra persoanei secretarului general, nu e o poveste care se întinde până în vară. Pentru România este un uriaș pas înainte.

Am scris noi despre aroganța președintelui, de cele 7 case, de ”avionul cu piscină”, dar cea mai mare realizare a sa, care va intra în cărțile de istorie ar fi numirea în funcția de secretar general al NATO. Fără să facă nimic, că oricum el nu este foarte harnic, faptul că este din România, dă o altă alonjă în plan internațional. Dacă România dă secretarul general al NATO asta înseamă că ai și democrație și prosperitate și lucrurile vor veni de la sine. Totuși statul român nu este pregătit să primească această prosperitate fiindcă Iohannis nu l-a reformat în ultimii 10 ani, dar asta se iartă. 

Procentul pe care îl dau este de 70-80%, sprijinul este din Germania și cred că în zilele următoare sprijinul va crește datorită campaniei extensive a președintelui de mai mult de 1 an de zile. Doar un accident nefericit de parcurs îl face pe Klaus Iohannis să piardă cursa. Chiar și Ursula von der Leyen i-a urat succes la congresul PPE.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel