Chirieac: Băsescu a mai făcut un pas spre postul de secretar general NATO

Desemnarea lui Sorin Ducaru în funcția de asistent al secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, poate fi considerată un semnal pozitiv nu doar pentru diplomația română, ci și pentru Traian Băsescu. DeCe News a semnalat, încă din data de 22 aprilie, că se discută despre candidatura lui Traian Băsescu la poziția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Potrivit unor informații din cercuri diplomatice, unele cancelarii occidentale iau în calcul nominalizarea lui Traian Băsescu, în 2014, după ce expiră mandatul lui Fogh Rasmussen. Ulterior, s-a făcut cunoscut că Statele Unite doresc ca la șefia NATO să fie numit un lider din estul Europei, cele mai mari șanse avându-le Turcia și România.

Recenta desemnare a unui român în funcția de asistent al secretarului general NATO a fost văzută,însă, de către unii comentatori drept un ”premiu de consolare”. Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a declarat pentru DeCeNews că această teorie nu stă în picioare. Dimpotrivă, șansele lui Traian Băsescu au crecut după desemnarea lui Ducaru.

 ”Este un semnal foarte bun pentru România, a spus Chirieac. Ambasadorul Sorin Ducaru a colaborat îndeaproape cu președintele Traian Băsescu. A fost ambasador în SUA și, acum, era ambasadorul României la NATO. Din noua sa poziție, pe care o ocupă începând din octombrie 2013, el se va familiariza îndeaproape cu problematica funcției și ar putea, astfel, să fie de ajutor viitorului secretar general, ...în opinia mea, Traian Băsescu, din septembrie,  2014”.

 Este exclusă o funcție de consolare

Nu ar putea, totuși, fi vorba despre o funcție de consolare, în perspectiva în care funcția de secretar general nu va fi acordată României, l-am întrebat pe Bogdan Chirieac?

”Este exclusă această abordare, această perspectivă, a răspuns Chirieac. Vorbim de funcții diferite. Funcția ambasadorului Ducaru este una tehnică, de expert. De altfel, a dat examen, a fost un concurs pentru a obține acest post. Poziția de secretar general NATO este una politică, luată de către statele membre. Sunt funcții complementare, ca posturile într-o echipă, nu sunt concurente”.

 Ducaru, la conducerea diviziei de analize strategice a NATO

Ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, a fost desemnat în funcţia de asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente. Ducaru are o activitate de 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe. A deţinut funcţiile de ambasador al României la ONU, de ambasador în SUA, precum şi de reprezentant permanent al României la NATO, deţinând în ultimele 17 luni şi poziţia de Decan al Consiliului Nord-Atlantic. Divizia pentru riscuri de securitate emergente este una dintre diviziile politice ale NATO, înfiinţată în anul 2010, în contextul adoptării Noului Concept Strategic al NATO. Divizia se ocupă de problematica apărării cibernetice, securităţii energetice, neproliferării armelor de distrugere în masă, a luptei împotriva terorismului, ca și de analizele strategice folosite de Alianță.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel