EXCLUSIV  Bogdan Hossu, despre previziunile sumbre de foamete în Europa. De ce nu va avea România parte de o criză a alimentelor / video

foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay

Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”, a vorbit în exclusivitate pentru DC News, despre previziunile guvernatorului băncii britanice, care avertiza că războiul din Ucraina va ridica cotele de foamete în Europa.

Creșterea explozivă a costului vieții din Marea Britanie a făcut ca două din trei persoane din țară să-și oprească încălzirea, iar aproape jumătate să conducă mai puțin sau să își schimbe supermarketul favorit. Puțin peste un sfert declară, potrivit unui sondaj, că au sărit peste mese.

Dintre persoanele cu venituri mai mici, una din trei persoane afirmă că a sărit recent mese din cauza creșterii inflației, a declarat marți casa de sondare Ipsos.

Preocuparea cu privire la inflație este la un nivel maxim din ultimii 30 de ani și majoritatea britanicilor se așteaptă să vadă creșteri ale costurilor produselor esențiale în următoarele șase luni, se arată în comunicat.

„Având în vedere previziunile economice, s-ar putea să existe mai multă anxietate la orizont”, a spus Gideon Skinner, șeful de cercetare politică al Ipsos, potrivit Euronews English. „Acest lucru va menține presiunea asupra guvernului pentru a lua mai multe măsuri pentru a ajuta oamenii să treacă prin criza costului vieții”.

Datele de miercuri arată că inflația prețurilor de consum a trecut de 9%, iar Banca Angliei consideră că ar putea depăși 10% în cursul acestui an.

Ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, a rezistat presiunii de a face mai mult acum pentru a aborda criza cu care se confruntă multe gospodării. El spune că dorește să vadă amploarea următoarei creșteri a tarifelor la energie pentru uz casnic în toamnă, înainte de a decide asupra sprijinului suplimentar.

Hossu: Nu se pune problema la noi

„Mărturisesc că Marea Britanie, de când a ieșit din Uniunea Europeană, s-a mai lovit și de criza combustibilului, deci au probleme pentru că practic ea era într-un sistem integrat în Uniunea Europeană, astăzi este complet separată și evident au probleme specifice de alimentare, din cauza fluxurilor care s-au schimbat.”

„Pentru noi probabil va exista criză alimentară, dar nu pentru continentul sau țările membre ale Uniunii Europene, în mod direct. O să fie pentru Africa, pentru America Latină, pentru că furnizori mari de anumite tipuri de produse agricole și-au micșorat capacitatea și, evident, în momentul respectiv va fi mult mai greu sau la costuri mult mai mari, ceea ce nu-și vor permite.”

„E similar cu ce se întâmplă în România, unde produse avem, dar capacitatea cetățeanului de a-și achiziționa produsele respective este foarte scăzută.”

„Noi suntem într-o piață internațională, deci în sensul în care nu avem puterea de cumpărare ale unor state bogate, care își permit să achiziționeze la niște prețuri mult mai ridicate. De exemplu, creșterea prețului grâului de două ori sau trei ori va face ca prețul pâinii românului să crească la 4-6 lei sau chiar mai mult, ceea ce ne va face să scădem numărul de cantități de pâine pe care le achiziționăm.”

„Asta nu înseamnă că producătorii de grâne nu vor mai avea cui să vândă. Ei nu vor mai avea cui să vândă în România, dar în momentul respectiv vor avea oferte mult mai bănoase și mult mai atractive de vânzare către exterior, iar noi, spre deosebire de alte țări din Estul Europei, n-am luat măsuri preventive de siguranță.”

„Să nu uităm că totuși în agricultură există un ciclu, iar ciclul este de obicei de un an de zile, de aceea a fost și această explozie de inflație pe care am resimțit-o la produsele alimentare, pentru că țăranii, ca și producătorii, au văzut că politica guvernului este de a menține prețul ridicat la gaz, la energie electrică.”, a declarat Bogdan Hossu la DC News TV.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel