Bogdan-Ion Jelea a reușit, la un an de la susținerea tezei de doctorat la SNSPA cu tema: "Avatarurile populismului național românesc în primii 100 de ani: de la Mișcarea pașoptistă la Mișcarea legionară", să-și publice lucrarea, având meritul de a reconstitui un tablou de ansamblu al evoluției abordărilor de factură populistă din istoria modernă a României.
Publicitate
Analistul Bogdan-Ion Jalea, aflat la al doilea demers publicistic, după "Aristocratul" - volumul de dialoguri cu academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, lucrarea "Avatarurile populismului național românesc în primii 100 de ani: de la Mișcarea pașoptistă la Mișcarea legionară", face o analiză a unei perioade zbuciumată din trecutul României.
Lucrarea domnului Jalea "este un demers la limita dintre istorie și științepolitice, care dorește să se concentreze pe construcția teoretică a Nation-Building-lui românesc, atât de asemănător, și totuși atât de diferit față de cel european", după cum afirma prof. univ. dr. Andrei Țăranu.
Structurată în 5 capitole, lucrarea, în esența sa, "relevă o viziune nouă asupra perioadei construirii statului național român, de la 1848 până la 1918, cu o prelungire asupre epocii interbelice, potrivit președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.
Ultimul capitol, cel referitor la Mișcarea legionară, este dezbătut pe larg, tocmai din cauza faptului că fenomenul a redevenit în istoriografia românească și europeană. După cum afirma profesorul Andrei Țăranu, "fascismul este singura dintre ideologiile moderne, care s-a născut o dată cu secolul". Fenomenul este unul dintre cele mai analizate ale secolului trecut, iar lucrarea analistului Bogdan-Ion Jalea, constă nu doar în explicarea izvoarelor, evoluției și transformărilor unui curent exagerat de expus și invocat astăzi, cât și în elucidarea și devoalarea unei evidențe foarte bine ascunse, potrivit autorului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu