Bogdan Licu este propunerea PSD pentru funcția de judecător al CCR

Bogdan Licu, susținut de PSD la CCR
Bogdan Licu, susținut de PSD la CCR

Bogdan Licu este susținut de PSD pentru locul vacant lăsat de Valer Dorneanu la CCR. 

Publicitate

Bogdan Licu, susținut de PSD, conform surselor DCNews, și-ar fi depus dosarul de candidatură. Audierile candidaților vor avea loc miercuri, 27 aprilie 2022, de la ora 13:00. 

Cine este Bogdan Licu

- adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din mai 2016. 

- căsătorit, tatăl a doi copii. 

- și-a început activitatea în 01 decembrie 1996 ca procuror. 

- în 2001, ajungea delegat în funcția procuror şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale, ca în 2003 să obțină funcția pe deplin. 

- în 2006 a ajuns la CSM, ca în 2009 să devină vicepreședinte al Consiliului. 

Candidaţii propuşi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul, vor fi audiaţi miercuri în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, urmând ca votul în plen să fie dat săptămâna viitoare.  PSD l-a propus pentru această funcţie pe prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, USR - pe judecătorul Cristi Danileţ, iar AUR - pe prof. univ. Ioan Sabău-Pop, arată Agerpres. 

În 11 aprilie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu.

Termenul de depunere a candidaturilor pentru această funcţie este astăzi, 26 aprilie, iar Comisia juridică va depune raportul până pe 29 aprilie. Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu urmează să expire în 10 iunie. 

Urmează noi schimbări la CCR

Tot în iunie expiră şi mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar. Nominalizarea pe locul Monei Pivniceru va fi făcută de către Senat, în timp ce pentru locul lui Daniel Morar urmează să facă o propunere preşedintele României. Pe locul Monei Pivniceru, PNL o propune de senatoarea Iulia Scântei, iar USR - pe avocatul Péter Eckstein-Kovács. Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel