Bogdan Matei (MTS): Nu prea ştim cine se ocupă de sport în România; dorim să accesăm sportul de masă

Ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, a declarat, joi, la Palatul Parlamentului, în cadrul summit-ului "Joacă pentru viaţă", că a semnat un protocol cu Ministerul Educaţiei în urma căruia instituţia pe care o conduce să coordoneze sportul de masă, pentru că în acest moment nu se ştie cu exactitatea cine se ocupă de sport în România.

"Am semnat continuarea programului Biomotric alături de Ministerul Educaţiei şi un nou protocol prin care ne dorim să accesăm ceea ce înseamnă sportul de masă. Pentru că astăzi, cu sinceritate, nu prea ştim cine se ocupă de sport în România. De ce spun asta, pentru că avem Ministerul Tineretului şi Sportului care, după denumire, ar trebui să se ocupe de tot ce înseamnă sportul de masă şi terminând cu sportul de performanţă, olimpiade şi aşa mai departe. Avem Ministerul Educaţiei Naţionale care are şi el aceeaşi ocupaţie, sportul de masă, dar şi de performanţă, liceele cu program sportiv, cluburi sportive şcolare sau clase vocaţionale. Şi mai avem Ministerul Apărării Naţionale care mai are în componenţă toate lucrurile acestea. Trebuie să scoatem copiii la mişcare prin programele pe care noi ne dorim să le facem. Vă rugăm să vă alăturaţi demersului nostru al Ministerului Tineretului şi Sportului şi al Ministerului Educaţiei Naţionale ca începând cu anul şcolar următor să avem o altă viziune când vorbim despre programe şcolare şi sportul de masă. Este un domeniu extrem de important şi trebuie să îl tratăm cu maximă seriozitate", a declarat Matei.

Ministrul Tineretului şi Sportului a evidenţiat necesitatea măririi numărului de ore de educaţie fizică în şcoli, dar şi poziţionarea acestora la sfârşitul programului elevilor: "Vorbim despre creşterea numărului de ore de educaţie fizică şi sunt de acord că trebuie să creştem numărul orelor de educaţie fizică, cel puţin două ore la clasa a 8-a şi cel puţin două ore la clasele a 11-a şi a 12-a. Este imperios necesar să avem minim două ore de educaţie fizică şi sport în sistemul de învăţământ dar mai trebuie să facem ceva, ora de educaţie fizică şi sport nu trebuie să se mai regăsească la mijlocul programului. Avem o recomandare, ora de educaţie fizică şi sport să fie ultima din programul unui elev şi din păcate nu ţinem cont de acest lucru".

Bogdan Matei a precizat că este nemulţumit de rezultatele programului Ministerului Tineretului şi Sportului România în mişcare şi că acesta va fi întrerupt începând cu anul viitor.

"După cum ştiţi Ministerul Sportului se ocupă de performanţă şi înaltă performanţă însă avem şi noi un program destinat sportului de masă 'România în mişcare'. Vreau să spun că după 10 luni de mandat al meu ca ministru nu sunt mulţumit de acest program şi dacă voi mai fi şi la anul, acest program nu se va mai regăsi pentru că investim sume de bani şi nu reuşim să facem absolut nimic, şi anume să scoatem copiii la mişcare. Ba din contră, ne învârtim în jurul aceloraşi copii legitimaţi. Scopul acestui program nu a fost acela de a crea competiţii tot pentru cei legitimaţi ci doar pentru cei nelegitimaţi. Nu am reuşit însă să facem acest lucru", a mai spus Bogdan Matei.

Summit-ul Joacă pentru Viaţă, organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu Institutul Aspen SUA, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, UNEFS, Institutul Sportiv Român şi cu sprijinul Camerei Deputaţilor şi al Ministerului Tineretului şi Sportului, a avut drept obiectiv prezentarea iniţiativelor şi propunerea de soluţii pentru promovarea activităţii fizice în rândul copiilor, cu scopul de a adopta un Plan Naţional pentru promovarea activităţii fizice şi de a confirma activitatea fizică ca prioritate naţională pentru România.

Summit-ul a avut loc sub egida Programului Joacă pentru Viaţă, inspirat de către Project Play Aspen SUA, al cărui principal obiectiv îl reprezintă iniţierea procesului de alfabetizare fizică a copiilor între 5 şi 12 ani, cu scopul stimulării capacităţii, încrederii şi dorinţei acestora de a fi activi.

Programul, dezvoltat de către Institutul Aspen România, a generat, începând cu decembrie 2017, o serie de mese rotunde şi evenimente publice pe tema dezvoltării abilităţilor fizice, îmbunătăţirii accesului la activităţi sportive şi recreative la nivel naţional şi local, precum şi instruirea antrenorilor şi a părinţilor care se ocupă de jocul multisport pentru copii.

Organizat în logica summit-urilor Project Play de la Washington şi Detroit, evenimentul a beneficiat de parteneriatul cu Institutul Aspen SUA, Institutul Aspen Franţa şi Institutul Aspen Mexic, cu scopul transformării Project Play într-o iniţiativă globală.

La Summit-ul Joacă pentru Viaţă au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, preşedintele COSR, Mihai Covaliu, sportivi de top şi oaspeţi internaţionali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel