Ultima săptămână din februarie va fi extrem de fierbinte pe scena politică. În contextul unui război surd între PNL și USR-PLUS, Opoziția va boicota învestirea guvernului și va încerca să respingă ordonanțele lui Orban.
Ședința de învestire a guvernului Orban 2 nu va avea loc luni, 24 februarie. PSD, ProRomânia și ALDE au rămas ferm pe strategia de boicotare a cvorumului. Surse din PSD au declarat pentru DCNews că parlamentarii celor trei formațiuni nu vor participa la ședința Camerelor reunite, astfel încât nu va fi cvorum și nu va putea fi votată sau respinsă nominalizarea lui Orban pentru un nou mandat de premier.
Va fi o ședință a Birourilor Permanente Reunite, la ora 13, a confirmat pentru DCNews un lider ProRomânia. Atunci se va reprograma ședința de plen pentru învestirea sau respingerea guvernului. Cel mai probabil se va aștepta o decizie a CCR, inclusiv motivarea, înainte de un nou vot în plen.
Boicotarea votului nu îl ajută pe Orban să facă un pas înainte spre anticipate. Propunerea de premier nu se consideră picată, deci rămâne în continuare ca PNL să obțină două nominalizări succesive eșuate, până la dizolvarea Parlamentului. Regulamentul Camerelor prevede că votul de învestire ar trebui să aibă loc în 15 zile de la solicitarea premierului desemnat, dar această prevedere nu apare în Constituție și nerespectarea sa nu are efecte juridice.
”Trebuie ținut seama că Parlamentul nu poate fi forțat să voteze și nici nu poate fi tras la răspundere. Doar alegătorii îl pot sancționa, prin vot, a precizat Augustin Zegrean, fost președinte CCR, pentru DCNews. E mai bine așa, pentru că se evită riscul întoarcerii la dictatură. Așa că, la fel ca în 2009, Parlamentul poate amâna oricât votul de învestire a unui nou guvern”, a spus Zegrean.
Soluția anticipatelor rămâne valabilă, conform înțelegerii tacite dintre PNL și PSD. Cel mai probabil, PSD își va decide strategia după Congresul partidului. Data acestuia va fi stabilită tot luni, de către Biroul Permanent Național, fie în 29 februarie, fie în 7 martie. Între timp, Camera Deputaților va dezbate ordonanța de urgență pentru anticipate, care a trecut de Senat.
Este foarte probabil ca anticipatele să fie negociate în funcție de modificările aduse OUG. Dacă PSD reușește să mențină alegerea șefilor de CJ prin vot direct și să blocheze traseismul electoral, ar putea face cvorum pentru picarea guvernului Orban, astfel încât să se intre în procedura de anticipate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News