Astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire, mult prea puțină lume își mai aduce aminte de boierul Vasile Stroescu.
Boierul basarabean Vasile Stroescu, un om foarte potent financiar, a susținut și a finanțat mișcarea națională românească de acum 100 de ani, fără să ceară nimic în schimb.
Astăzi, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, istoricul Marius Diaconescu, prezent la interviurile DC NEWS, scoate de sub negura istoriei acest personaj impresionant care, în anul Centenarului, ar merita o mult mai mare atenție.
În slujba poporului său
Boierul Stroescu, cel care „a simțit că trebuie să facă ceva pentru poporul său”.
Boierul Stroescu s-a născut în 1845 pe teritoriul de azi al Republicii Moldova. Deși basarabean, strămoșii lui veneau din Ardeal, iar „mecenatul lui trebuie înțeles și din această perspectivă”, precizează Marius Diaconescu care amintește că, în trecut, ardelenii s-au împrăștiat în mai multe zone ale lumii, ajungând cu oile până spre Caucaz, mergând pe de-a lungul stepei din nordul Mării Negre.
Descendent al unei familii care a făcut avere pe acele meleaguri, „boierul Stroescu a înțeles că menirea lui e să sprijine mișcarea națională. A dat foarte mulți bani, inclusiv în Transilvania. Se estimează undeva la 1 milion de ruble, ceea ce era o sumă imensă de bani”, spune Marius Diaconescu care preiczează că până către 1916, asociația Astra din Transilvania și alte asociații românești au fost finanțate de boierul Stroescu.
Sacrificiul boierului Stroescu, aproape considerat ficțiune
„La un moment dat românii din Ardeal credeau că e o ficțiune acest boier Stroescu și că banii vin de la Guvernul României și nu vin tocmai din Basarabia”, mai explică istoricul.
Boierul Stroescu a fost un adevărat protector al mișcării naționale. În Basarabia acesta a fost cel care a finanțat ziarul „Cuvânt moldovenesc”, fără să dorească să câștige imagine. Dacă în Ardeal nu doar că nu era cunoscut, așa cum am arătat, iar mulți îl considerau un personaj fictiv, istoricul Marius Diaconescu spune că și în Basarabia era puțin cunoscut. Sigur, „elita intelectuală știa ce rol are și că îi sprijină”, adaugă istoricul, precizând că boierul Vasile Stroescu „evita, de multe ori, să intre în discursul public. El spunea: 'sunt bătrân, bolnav, voi tinerii trebuie să vă manifestați și să faceți treabă. Când aveți nevoie de bani, eu vă dau'”.
Ajutor pentru Onisifor Ghibu și Pan Halippa
Marius Diaconescu a dat și un exemplu, o întrevedere între boierul Stroescu și reputatul intelectual și politician Onisifor Ghibu care, pe 12 martie când ajunge la Chișinău, împreună cu alți intelectuali se strâng și formează Partidul Național Moldovenesc.
Ulterior, peste aproximativ două săptămâni, Onisifor Ghibu și ziaristul Pan Halippa pleacă la Odessa unde boierul Stroescu s-a retras. „Îl vizitează, îi spun ce vor să facă și pe loc boierul Stroescu le scrie un cec de 10.000 de ruble pentru a putea ridica tirajul ziarulului Cuvânt Moldovenesc”, spune Marius Diaconescu.
Boierul Vasile Stroescu a murit la vârsta de 80 de ani, în 1926, la București. Acesta, deși aflat în umbra mișcării naționale pe care a finanțat-o, a trăit să își vadă visul împlinit și a simțit bucuria idealului Unirii.
Meritele marelui român, azi, uitate
„A trăit bucuria Unirii!”, precizează Marius Diaconescu care a vorbit și despre recunoaștere meritelor pe care boierul Vasile Stroescu le-a avut. „A primit niște decorații din partea Regelui Ferdinand, financiar nu avea nevoie de nimic”, spune profesorul Diaconescu, care a mai transmis că dacă atunci meritele i-au fost recunoscute, din păcate, azi, el este dat uitării chiar și de către unii istorici.
„Mulți istorici sunt încă influențați de mentalitatea marxistă - comunistă. Era boier... E lupta de clasă care s-a cultivat și la noi”, spune Marius Diaconescu.
„Vasile Stroescu chiar ar merita și o statuie, că tot vorbim de statui dedicate Centenarului”, concluzionează istoricul, întreabându-se dacă cineva din România s-a gândit că marele boier ar merita măcar o stradă care să poarte numele acestui mare român ce și-a pus averea la dispoziția mișcării naționale.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu