O anchetă desfăşurată de autorităţile bulgare privind presupuse acţiuni de spionaj ale unor organizaţii neguvernamentale ruse nu este menită să influenţeze relaţiile cu Moscova, a declarat miercuri premierul Boiko Borisov, relatează Reuters.
Procurorii l-au acuzat marţi pe şeful unei organizaţii neguvernamentale bulgare de spionaj pentru Rusia în cadrul unei scheme care ar viza să îndepărteze Bulgaria de aliaţii săi occidentali şi să o orienteze spre Moscova.
Procurorii au declarat că Nikolai Malinov, în vârstă de 50 de ani, lider al Mişcării Naţionale Rusofile, a lucrat din 2010 pentru Institutul rus pentru Studii Strategice, condus în principal de foşti oficiali din serviciile de informaţii şi, de asemenea, pentru un alt ONG rus, Vulturul cu două capete.
În primele sale comentarii publice în urma acuzaţiilor formulate împotriva lui Malinov, Borisov a spus că ţara sa a făcut o alegere cu mult timp în urmă şi este alături de Uniunea Europeană şi NATO.
Bulgaria, cel mai fidel satelit al Moscovei în epoca sovietică, este acum membru al NATO şi al Uniunii Europene, dar are legături culturale şi istorice strânse cu Rusia, care rămâne cel mai mare furnizor de energie al său.
Unii încearcă să pună acest lucru la acelaşi nivel cu relaţiile noastre cu Rusia (...) Nu văd niciun motiv să existe o legătură între una şi cealaltă, a spus Borisov la o şedinţă de guvern.
Toată lumea, inclusiv organizaţiile neguvernamentale, are dreptul să-şi continue activităţile (...) unii iubesc Rusia, alţii America, Europa, dar poziţia noastră geopolitică, susţinută de către toate partidele politice, este alături de Uniunea Europeană şi NATO, a subliniat premierul bulgar.
În cadrul unei audieri speciale în parlament, procurorul şef Sotir Ţaţarov a declarat că Bulgaria i-a interzis liderului organizaţiei Vulturul cu două capete, Konstantin Malofeev, să intre în Bulgaria timp de 10 ani.
El a spus că 15 persoane, care au legături în principal cu Mişcarea Naţională Rusofilă, au fost anchetate în cadrul investigaţiei şi opt dintre acestea au fost reţinute temporar.
Şeful Agenţiei de securitate de stat, Dimitar Georgiev, a declarat parlamentului că şefii celor două organizaţii identificate în acest caz au afirmat în mod public că duc un război hibrid împotriva Occidentului.
Arestările au determinat proteste din partea Partidului Socialist, de opoziţie, care susţine legături mai strânse cu Rusia şi a sugerat că ancheta ar putea avea legătură cu alegerile locale din 27 octombrie.
Nu avem nimic împotriva oamenilor care iubesc Rusia (...), dar noi, împreună cu serviciile aliaţilor noştri, lucrăm cu anumiţi oameni şi procese, a spus Borisov.
Ambasada Rusiei la Sofia a refuzat să comenteze atunci când a fost contactată de Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News