Săptămâna trecută, când aflați de la televizor că în miezul civilizației doi teroriști au ucis 12 persoane, în statul african Nigeria erau măcelăriți ca vitele peste 2.000 de oameni de către fanaticii islamiști ai grupării Boko Haram. Presa din România nu v-a informat în legătură cu masacrul din Nigeria pentru că era prea ocupată cu un subiect care aducea mai multă audiență. O săptămână mai târziu, după ce tragedia Charlie Hebdo aproape s-a epuizat ca sursă de știri, aceeași presă, care deunăzi și-a nedreptățit cititorii, e indignată că există "Je suis Charlie", dar nu și "Je suis Nigeria".
În timpul și imediat după evenimente precum cel din Paris, ipocrizia are o capacitate de resurgență cum nu se poate mai puternică. De exemplu, șefi de state care calcă jurnaliști pe cap pășesc cu aceeași talpă pe străzile orașului unde s-a murit pentru libertatea de exprimare, așa cum e ea înțeleasă de cultura vestică.
Ipocrizie în doze apropiate posedă și unii dintre jurnaliștii care i-au criticat pe Viktor Orban sau Ahmet Davutoglu pentru că au participat la Marșul Solidarității din Paris.
După ce criza din Franța a atins un climax și s-a tocit în malaxorul consumului de știri, presa blamează presa pentru că a ignorat o altă tragedie, petrecută simultan: uciderea a peste 2.000 de persoane în orășelul pescăresc Baga, din nord-estul Nigeriei. Autorii monstruozității sunt membrii Boko Haram, o grupare de fanatici islamiști care controlează aproape 20% din Nigeria și a ucis aproximativ 11.000 de persoane (potrivit Wall Street Journal) în 2014. (puteți citi detalii aici)
Un barometru pentru tragedii
Concentrarea jurnaliștilor pe atacul din Paris și cvasineglijarea dramei din Nigeria (o nedreptate, într-adevăr, dar ale cărei resorturi, de altfel dificil de explicat, nu fac obiectul acestui articol), a trezit în unii un elefantiazis deontologic. (două exemple - AICI și AICI)
Pe scurt, articolele date ca exemplu ridică falsa dilemă "ce masacru e mai important", culpabilizează cinismul liderilor mondiali, modul în care presa alege să acopere o tragedie în detrimentul alteia și lipsa de empatie generală pentru evenimente petrecute la mii de kilometri distanță.
Unul dintre texte se străduiește de o manieră stridentă să emoționeze publicul descriind cantitativ dimensiunea masacrului din Baga. "Vă închipuiţi ce înseamnă 5 km de cadavre? Atât de multe zăceau pe străzile prăfuite ale oraşului african încât lucrătorii Naţiunilor Unite au renunţat să mai încerce să identifice trupurile neînsufleţite".
N-am nevoie de o descriere plastică scremută a unei nenorociri la care jurnalistul nu a fost martor pentru a ști și simți că uciderea a 2.000 de oameni e o crimă împotriva umanității, revoltătoarea chiar și pentru cea mai îngustă conștiință. Actele Boko Haram îmi repugnă.
Conjurația ipocriților
Dreptul de a scrie un atare de articol, cred eu, nu se câștigă dintr-un fotoliu confortabil de unde este la îndemâna oricui să blameze și să fie lup moralist. Și nici după ce un subiect mai mercantil a devenit între timp prea "mainstream" să producă accesări.
Phil Hazlewood este șeful biroului Agenției France Presse din Nigeria. Îl urmăresc pe Twitter. De la el, omul care știe cât de prăfuite sunt străzile din Nigeria, am primit informații despre atrocitatea din Baga. Niciunul dintre tweet-urile lui din ultimele două săptămâni nu condamnă solidaritatea legimită cu victimele din Franța sau lejeritatea cu care colegii lui de breaslă au scris din redacțiile lor, poate injust de târziu, despre miile de morți din Nigeria.
Între timp, organizațiile pentru drepturile omului anunță sporadic bilanțul morților din Ucraina, țară vecină României - aproximativ 5.000 de persoane au murit de la începtul confruntărilor între armata Kievului și separatiști. După ce masacrul din Nigeria va fi fost abordat satisfăcător de mult în presă, așteptăm conjurația ipocriților, care ignoră de câteva săptămâni că în Ucraina se moare pe capete în ciuda armistițiului de la Minsk, să fie indignată că tragedia ucrainenilor este ignorată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu