Nisipul, mai ales cel de pe plajele supraaglomerate, este locul ideal în care se cuibăresc o mulțime de microbi. De aceea, de la plajă te poți întoarce cu diverse infecții. Iată ce trebuie să iei în considerare pentru a te proteja.
„Microorganismele reprezintă o parte importantă a compoziției nisipului de pe plaje. Bacterii, paraziți, fungi și virusuri au fost izolate în nisip", avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), într-un document privind calitatea și siguranța plajelor.
Potrivit raportului OMS, multe bacterii care se găsesc în nisip intră în alcătuirea microbiomului plajelor, asigurând biodiversitatea țărmurilor. Cei care cauzează probleme sunt microbii generați de activitatea umană: gunoaie și resturi menajere existente mai ales pe plajele supraaglomerate, poluare, încrucișarea excrementelor aviare, canine și umane.
Plaja, focar de bacterii care provoacă enterocolite
Cele mai frecvente bacterii patogene răspândite pe plaje provin din materii fecale de la păsări, câini sau oameni, se arată în documentul OMS. Faimoasa bacterie Escherichia coli, responsabilă de tulburări gastrointestinale severe, dar și de infecții urinare, ajunge pe plajă din excrementele pescărușilor. Bacteriile enterice, precum enterococii, sunt de asemenea prezente în nisip, provocând enterocolite.
Contaminarea cu bacterii enterice se face pe cale digestivă. Cei mai expuși acestor riscuri sunt copiii care se joacă în nisip și pun mâinile la gură după aceea sau micuții care pur și simplu „mănâncă" nisip.
Dar să nu uităm de obiceiul de a mânca pe plajă, atât de îndrăgit pe litoralul românesc, fără spălarea mâinilor în prealabil, care crește semnificativ riscul de apariție a bolilor diareice acute.
Rănile se pot suprainfecta
Stafilococul auriu este un alt microb frecvent întâlnit în nisip. Originea stafilococului în nisipul plajelor este atribuită activității umane, precizează OMS. Drept urmare, prezența sa crește proporțional cu numărul turiștilor de pe plajă. Aflat în mod natural pe suprafața pielii, stafilococul auriu poate deveni patogen atunci când trece dincolo de bariera cutanată, în condițiile unei răni deschise sau afectării mucoaselor. Persoanele cu răni deschise care merg la plajă pot suferi suprainfecții cu stafilococ.
Mediul cald și umed, prielnic micozelor
Aceleași ciuperci pe care le putem contracta din orice mediu cald și umed, cum sunt dușurile comune, piscinele, sunt prezente și pe plajă. Persoanele cu imunitate scăzută se pot întoarce din vacanță cu micoze la nivelul piciorului cauzate de ciuperci dermatofite. O altă specie des întâlnită este Candida albicans, responsabilă de candidoze bucale sau vaginale.
Sfaturi ca să evitați infecțiile luate de la plajă
- Nu vă așezați direct pe nisip, folosiți întotdeauna un prosop de plajă, care trebuie spălat după fiecare zi de plajă.
- Copiii nu trebuie lăsați complet dezbrăcați pe plajă; este preferabil să le puneți un costum de baie, astfel încât părțile intime să nu fie expuse direct pe nisip.
- Evitați plajele foarte aglomerate, dar și pe cele invadate de pescăruși, mai ales dacă acolo este permis și accesul câinilor.
- Aveți grijă la igiena personală atunci când reveniți de la plajă; se recomandă duș cu apă și săpun, inclusiv spălarea părului. Spălați zilnic costumele de baie, prosoapele și hainele folosite la plajă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News