Ruxandra Ionescu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, invitata DCNews în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate" realizată de către prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, a vorbit despre cele mai întâlnite boli inflamatoare și a dezvăluit ce teste pot face oamenii pentru a le depista înainte de apariția simptomelor.
Cele mai frecvente boli inflamatoare sunt poliartrita reumatoidă și spondilita anchilozantă sunt cu prevalență mare, 1% din populație la 20 de milioane, sunt destui de mulți pacienți cu aceste boli., a declarat medicul Ruxandra Ionescu pentru DCNews.
Este important de știut că există metode de screening pe care orice pacient ar trebui să le facă pentru a depista dacă sunt predispuși la aceste boli. Există metodele de screening, dar ca să faci screeningul trebuie ca pacientul să ajungă la medic, altfel nu ai cum să faci screeningul și de multe ori pacientul ajunge târziu la medic. Sunt niște teste serologice, anticorpii anti-CCP, care sunt pozitivi la pacienții cu poliartitră și e foarte interesant că ei sunt pozitivi ca cu 14-15 ani înainte de debutul simptomatologiei. Cum în aceste boli există o predispoziție genetică, de exemplu, dacă tata sau mama au avut o boală reumatoidă, este util să faci această testare să vezi dacă vei face sau nu boala.
Pentru spondilită există un marker genetic, HLAU B27, e foarte important să știi dacă ai predispoziția pentru boală, astă nu înseamnă dacă ai HLAU B27 vei face și boala. Pe aceste răni genetice orice infecție fie în sfera urogenitală, fie în sfera intestinală poate să îți declanșeze boala., a mărturisit președintele Societății Române de Reumatologie în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate", de la DCNews.
VEZI RĂSPUNSUL AICI:
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News