EXCLUSIV  Boli inflamatorii intenstinale. Medicul Florin Șelaru, AVERTISMENT: Dieta occidentală, la baza afecțiunilor

Florin Șelaru, profesor de medicină și oncologie la Spitalul şi Universitatea Johns Hopkins (SUA) a vorbit la "Academia de Sănătate" despre incidența tot mai mare a bolilor inflamatorii intestinale. Profesorul spune ca există indicii că dieta occidentală, cu precădere fast food-ul, contribuie la dezvoltarea acestor boli. 

Medicul Florin Șelaru spune că amploarea tot mai mare a dietei occidentale a dus la înmulțirea cazurilor de persoane cu boli inflamatorii intestinale nu doar în România, ci și în țările asiatice. 

"Incidența bolilor inflamatorii în România este în creștere și există mai multe potențiale cauze. Cel mai probabil acestea sunt cauzate de alimentația de tip vestic, care este din ce în ce mai mult folosită și în țara noastră. Fenomenul nu este unic, este prezent și în alte țări unde până nu demult incidența bolilor inflamatorii era scăzută, cum ar fi cazul țărilor asiatice precum China. Atât boala Krohn, cât și colita ulcerativă sunt în creștere. În mod similar, presupunerea este că totul are legătură cu dieta vestică," a spus Florin Șelaru. 

Mâncarea fast-food, cel mai probabil risc 

Totodată, el a precizat că factorii favorizatori ai bolii interacționează cu o predispoziție genetică, ce duce la declanșarea afecțiunii. 

"Patogenia bolii este foarte complicată. Sunt exemple de gemeni monozigotici, cu alte cuvinte identici, care au locuit în aceeași familie, în aceeași casă, cu același regim și unul dintre ei a dezvoltat una din această boală, iar celălalt nu. Cu alte cuvinte, este foarte greu de făcut o relație directă, atât între genetică și dezvoltarea bolii, cât și între mediu, inclusiv alimentație și dezvoltarea bolii. Este o boală complexă, nu este una monogemică. Este greu să faci recomandări de dietă, pentru că este dificil să spunem ce anume din dieta vestică, pe care o consumăm din ce în ce mai mult, cu toții, este cauzator. Este ceva care interacționează cu o predispoziție genetică. Probabil că mâncarea fast-food este una din cauzele care sunt incriminate câteodată. Trebuie să spun că nu există suficiente date pentru a spune definitiv ce anume trebuie evitat pentru a nu se dezvolta această boală," a mai spus Florin Șelaru la interviurie "Academiei de Sănătate" de la DCNews.

Vezi răspunsul complet: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel