În România, dosarul fiecărui pacient cu o boală rară are de făcut o călătorie lungă, trebuind să treacă prin nenumărate birouri.
Lista de medicamente compensate a fost actualizată cu 17 molecule noi, dar CNAS blochează decizia Guvernului
În România, 17 medicamente sunt deja pe lista de compensate prin hotărâre de Guvern. Decizia trebuie aplicată de URGENȚĂ și medicamentele chiar să fie disponibile, pentru că viața pacienților NU POATE AȘTEPTA.
Paula Iacob a spus că, în cazul de față, avem de-a face cu o infracțiune, iar vinovații trebuie să plătească. "Guvernul nu are nicio răspundere. Această dispoziție trimisă de Guvern trebuia pusă imediat în funcțiune. În tot acest timp, ar fi putut muri oricare dintre acești pacienți cu boli rare. Ne aflăm în fața nu a unei neglijențe în serviciu, ci în fața a unei probleme extrem de grave. Mi se pare grav. Ne aflăm în fața unui omor prin imprudență. Eu cu răutate aș spune: Să vă dea Dumnezeu și dumneavoastră, cei care nu credeți că există oameni cu boli rare", a spus Paula Iacob.
"CNAS ar trebui chemată în judecată. Eu aș cere și daune morale pentru că prin întârzierea aplicării hotărârii de Guvern, unii oameni au tremurat de teamă că nu au medicamente. Pe o parte, eu merg pe ideea aplicării sancțiunii penale, iar pe de altă parte, merg și pe obligarea la plata unor daune morale pentru că stresul moral este mare", a adăugat Paula Iacob la DC News Live.
Avocata le-a propus celor doi reprezentanți ai pacienților, Dorica Dan și Radu Gănescu, să-i reprezinte în instanță în acest caz.
"Asociața Femeilor de Cariere Judiciare din România din care fac parte avocate, procuroare și notare, vă oferă posibilitatea de a vă reprezenta în Justiție. Trebuie să ne implicăm pe această linie. Eu aș face o propunere. În lupta împotriva bolilor, să ne unim cât mai mulți pentru a înlătura această boală extrem de gravă: boala lipsei de omenire", a spus Paula Iacob.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu