Urmărește emisiunea live


Bolile cardiace te pot expune riscului demenței mai mult decât predispozițiile genetice (Studiu)

Sursă foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Sursă foto: Pexels (Karolina Grabowska)

Afecțiunile cardiace multiple sunt considerate un factor de risc major în cazul demenței, consideră oamenii de știință.

Alegeri prezidentiale 2024

Mai multe afecțiuni ale inimii sunt legată de un risc mai mare de demență, potrivit unui nou studiu la scară largă. Acest risc îl precede pe cel determinat de moștenirea genetică. Studiul condus de Universitatea Oxford și Universitatea din Exeter, este printre cele mai mari, examinând pentru prima dată legătura dintre mai multe afecțiuni legate ale inimii și demență. Studiul este, de asemenea, unul dintre puținele care a analizat problema complexă a afecțiunilor multiple de sănătate.

Publicat în The Lancet Healthy Longevity, lucrarea a analizat date de la mai mult de 200.000 de persoane, cu vârsta de 60 de ani sau peste, din Biobank, Marea Britanie. Echipa internațională de cercetare i-a identificat pe cei care au fost diagnosticați cu afecțiuni cardiometabolice, diabet, accident vascular cerebral sau un atac de cord sau orice combinație a celor trei și pe cei care au dezvoltat demență.

Riscurile bolilor cardiometabolice sunt mai mari decât cele genetice

În cadrul acestui grup de studiu, cercetătorii au descoperit că pe măsură ce o persoană avea mai multe dintre aceste trei afecțiuni, cu atât riscul de demență era mai mare. Persoanele care au avut toate cele trei afecțiuni au avut de trei ori mai multe șanse de a dezvolta demență decât persoanele care au avut un risc genetic ridicat.

Dr. Xin You Tai, autor principal și doctorand la Universitatea din Oxford, a declarat: „Demența este o problemă globală majoră, cu previziuni conform cărora 135 de milioane de oameni din întreaga lume vor suferi de afecțiunea devastatoare până în 2050. Am descoperit că a avea astfel de afecțiuni legate de inimă crește riscul de demență într-o măsură mai mare decât riscul genetic. Deci, indiferent de riscul genetic cu care v-ați născut, puteți avea un impact mare asupra reducerii riscului de demență, având grijă de sănătatea inimii și a metabolismului pe tot parcursul vieții".

Echipa, care include universitățile din Glasgow și Michigan, a descoperit că aproape 20.000 dintre participanții la Biobank din Marea Britanie pe care i-au studiat au fost diagnosticați cu una dintre cele trei afecțiuni. Puțin peste 2.000 au avut două afecțiuni, iar 122 le-au avut pe toate trei, scrie Science Daily.

Cum putem menține sănătatea corpului, pentru a minimiza riscul de demență

Echipa a împărțit cei 200.000 de participanți în trei categorii de risc genetic, de la mare la scăzut, pe baza unui scor de risc cuprinzător care reflectă mai multe trăsături de risc genetic relevante pentru indivizii de origine europeană. Ei au avut, de asemenea, date de imagistică cerebrală pentru peste 12.000 de participanți și au descoperit leziuni pe scară largă în creier pentru cei cu mai mult de o afecțiune cardiometabolică. În schimb, riscul genetic ridicat a determinat un anumit grad de deteriorare doar în anumite părți ale creierului.

Dr. Kenneth M. Langa, coautor al studiului, profesor de medicină la Universitatea din Michigan, a declarat: „Cercetarea noastră indică faptul că protejarea inimii de-a lungul vieții are probabil și beneficii semnificative pentru creier. Pentru a avea grijă de inima ta, poți face exerciții fizice regulate, poți să ții o dietă sănătoasă și să faci tot posibilul pentru a te asigura că tensiunea arterială, nivelul zahărului din sânge și al colesterolului se încadrează în limitele de referință.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel