Cât de periculoase sunt mesele îmbelșugate de sărbători?
Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat pentru DC News și DC Medical riscurile la care ne supunem atunci când mâncăm excesiv, în special de Crăciun și de Revelion.
Dr. Cristian Pandrea: În această perioadă poate exista debutul unor afecțiuni acute. Mai des întâlnite sunt, de exemplu, puseele ulceroase sau gastritice în condițiile unui exces alimentar. Pancreatita acută, care e o boală redutabilă, și care poate pune viața în pericol. Determinismul pancreatitei nu ține numai de alimentare. Dacă ai condițiile favorizante pentru așa ceva, un asemenea "hei-rup" în perioada sărbătorilor poate să fie factorul favorizant decisiv.
Pentru că ficatul secretă un lichid plin de factori care produc digestia alimentelor, disfuncția pe traseul acestui fluid, oriunde ar fi ea - că e la nivelul căilor biliare, că e la nivelul colecistului (vezicii biliare) - poate provoca tulburări de digestie. De unde și simptomele: durerile, greața, sindromul dispeptic la modul general. Migrenele, durerile de cap mai exact, și ele sunt în cortegiu, bineînțeles. Sunt suficiente pentru a-ți curma brusc veselia și starea de bine.
Val Vâlcu: Se spune că un remediu tradițional pentru vezica biliară leneșă erau acele picături sau pastile care o forțează să se contracte. În cazul unei litiaze nu pare a fi soluția potrivită.
Dr. Cristian Pandrea: Chiar nu e! Ar putea face rău. Iar investigarea unei noi afecțiuni de care omul nu știe cu atât mai mult se impune. Administrarea empirică a unor medicamente poate produce, evident, neplăceri mai mari decât lipsa de acțiune.
Val Vâlcu: Cât ar putea să depășească rația calorică? La ce efort putem supune tubul digestiv, suplimentar, într-un astfel de moment care în general este asociat cu mesele bogate, mai nou - preparate exotice la care, iarăși, nu se cunosc factorii alergeni...
Dr. Cristian Pandrea: Așa e. Și asta se întâmplă ca urgență în perioada sărbătorilor poate cu o frecvență mai mare decât cea obișnuită. Aș zice, mai degrabă, decât să stabilim un număr de calorii peste care să putem trece e mai important faptul că fiecare persoană își cunoaște senzațiile de plin în zona superioară abdominală, implicit dificultățile de respirație din această cauză care sunt deja semnale de alarmă. Mâncatul puțin și mai des, cu pauze, e mai de dorit decât să-ți faci planul cu tot meniul.
Interviul complet, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu