Bolile neglijate de omenire vor fi tratate cu ajutorul inteligenței artificiale

Inteligența artificială va încerca să rezolve cele mai mortale boli prezente în țările în dezvoltare.

Conform BBC, inteligența artificială (AI) va fi folosită pentru a rezolva problema celor mai mortale boli parazitare din țările încă în dezvoltare, a anunțat compania DeepMind. Instituția din Londra, deținută de compania mamă a Google, Alphabet, va lucra cu Inițiativa Tratării Bolilor Neglijate (DNDI) pentru a trata boala Chagas și Leishmanioza.

La ce este bună inteligența artificială pentru oamenii de știință?

Cercetătorii își petrec ani întregi în laboratoare pentru a cartografia structurile proteinelor. Însă, anul trecut, programul AlphaFold al DeepMind a reușit să facă o astfel de mapare cu o acuratețe similară în doar câteva zile.

Multe boli au legături cu rolurile proteinelor în: reacții chimice catalizatoare (enzime); lupta cu boala (anticorpi); jucarea rolului de mesageri chimici (hormonii precum insulina). Și, dacă știm structura 3D a unei proteine, se pot dezvolta cu mai mare ușurință tratamente pentru cancer, demență sau boli infecțioase, printre altele.

Înțelegem mai bine biologia cu ajutorul inteligenței artificiale

„Am fost foarte entuziasmați de potențialul acestei tehnologii de a ajuta la umplerea unor găuri rămase în înțelegerea biologiei și accelerarea cercetărilor științifice pentru a crea tratamente noi și eficiente pentru boli”, a transmis conducătorul departamentului pentru știință din cadrul DeepMind, Pushmeet Kohli.

Acum, compania a vrut să se concentreze pe zonele „fără multă atenție” și chiar „neglijate” de lumea științei. „Sperăm că AlphaFold va avea un impact real în lumea reală asupra înțelegerii bolilor și asupra descoperirii medicamentelor pentru comunitățile care au mare nevoie de tratamente”, a adăugat el.

Chagas și Leishmanioza afectează în jur de 23 milioane persoane din întreaga lume, iar refolosirea unor medicamente existente nu a fost eficientă pentru tratarea acestor boli. „Pacienții afectați de boli neglijate precum Leishmanioza și Chagas se bazează pe tratamente învechite care uneori sunt toxice, au efecte secundare serioase și de multe ori nu au rolul de a face acest lucru”, a transmis Ben Perry din cadrul DNDI. Acesta speră că parteneriatul va duce la descoperirea unor medicamente care pot fi administrate pe cale orală pentru o utilizare cât mai ușoară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel