Prof. Dr. Alexandru Rafila a reacţionat prompt, după ce în Norvegia 23 de persoane în vârstă şi cu boli în fază terminală au decedat după ce au primit prima doză de vaccin.
Întrebat de Radu Tudor cum se poate evita specularea acestei informaţii de către conspiraţionişti, dr. Rafila a spus că totul constă în abordare.
"Depinde foarte mult cum este formulată ştirea. De exemplu, aţi spus foarte corect că e vorba de persoane foarte în vârstă. Când spui vârstnici, oamenii nu înţeleg exact că e vorba de cei peste 90 de ani, cu o stare fragilă, la limita supravieţuirii, la care vaccinul nu are efect. Eu sunt convins că agenţiile de reglementare vor ţine cont de această situaţie.
Cu siguranţă în studiile clinice, această categorie de persoane nu a fost inclusă. Nimeni nu face asta. Aceste concluzii generate de utlizarea efectivă a vaccinului vor fi luate în considerare şi recomandările vor fi adaptate acestor situaţii. Asta e important, să explicăm tot timpul despre ce e vorba şi că nu e vorba de un vârstnic de 70 de ani cu o situaţie bună din punct de vedere al sănătăţii, ci de persoane în fază terminală", a declarat prof. Dr. Alexandru Rafila la Antena 3.
"Trebuie să vedem cu ce detalii medicale vor veni cei din Norvegia, să nu ne bazăm doar pe o ştire. OMS-ul şi agenţiile medicale vor fi foarte interesate de acest subiect", a declarat Raed Arafat.
Aşa cum vaccinurile anti COVID-19 au o recomandare legată de vârsta minimă a pacienţilor cărora li se administrează, 16 ani Pfizer, respectiv 18 ani Moderna, există posibilitatea să fie inclusă şi o limită maximă de vârstă. Iată ce spune prof.dr. Alexandru Rafila.
"Aş spune mai degrabă de persoane cu boli în fază terminală. Vârsta nu trebuie să constituie un element de discriminare, pentru că am văzut multe persoane de peste 80 de ani într-o stare foarte bună", a spus dr. Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu