Bolnavii de cancer nu au medicamente. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic Bucureşti, numit de Vlad Voiculescu în martie, spune că ”o întârziere de 7 zile într-un tratament oncologic nu este un capăt de ţară. (...) Cancerul nu este o urgență aşa cum sunt alte urgențe medico-chirurgicale”. Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), a reacționat pentru DCMedical și DCNews.
”Este pur și simplu periclitarea vieții acestor pacienți. Boala avansează fără tratament! Dar mai sunt și alte aspecte financiare și medicale. Tot tratamentul efectuat până la întreruperea lui este aruncat pe fereastră cu bani cu tot. Tratamentele trebuie reluate de la zero, iar pacientul nu va mai răspunde la fel acestor tratamente întrerupte și reluate, deoarece boala lui în acest timp a evoluat. Știm bine că această boală are o evoluție fulminantă în unele cancere și pentru un pacient este mult să aștepte și o zi, d-apăi săptămâni de zile. Este periculos pentru el, pentru viața lui. Așa că un chirurg (nr. Managerul spitalului) nu poate să dea decât un verdict chirurgical, iar medical ar trebui întrebat un oncolog medical ce înseamnă întreruperea tratamentului la pacienții cu cancer. De fapt, oncologii medicali din IOB au făcut o scrisoare către domnul manager, avertizându-l că aceste lipsuri din farmacia spitalului nu fac decât să pună în pericol viețile pacienților, iar ei nu pot face scheme de tratament incomplete pentru că vor fi acuzați de malpraxis.
E o situație strigătoare la cer! Domnul manager trebuia să facă aprovizionarea așa cum a promis acum o lună domnului fost ministru Vlad Voiculescu. Voiculescu a recunoscut aseară că managerul i-a promis că o să aibă situația sub control și o să reglementeze rapid toată lipsa de medicamente. Uitați că a trecut peste o lună de când l-a înscăunat manager la Institutul Oncologic și domnul manager nu a reușit să facă ordine în aprovizionarea cu citostatice. Și vorbim de medicație ieftină, basic, care este indispensabilă schemei de tratament oncologice. Reacția medicilor este uluitoare. Este pentru prima oară când medicii din Institutul Oncologic - și eu sunt de 20 de ani pe această stradă a oncologiei – dar n-am mai întâlnit o așa reacție a medicilor, care au solidarizat cu nevoile pacienților și au răbufnit.
Deci, nu pot decât să mă bucur că doctorii iau atitudine, iar rolul unui chirurg - și nu-i contest meritele domnului doctor Bogdan Tănase – dar rolul unui chirurg este episodic în viața unui pacient cu cancer, chiar dacă este foarte important. În schimb, oncologul medical îl preia de la diagnosticare și-l duce până vrea Dumnezeu să-l mai țină. Îl admir pe domnul Bogdan Tănase ca și doctor, ca profesionist, ca chirurg, dar acolo unde putem spune că e un bisturiu de aur în chirurgia toracică, nu putem spune același lucru în managementul Spitalului Oncologic București”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Vezi în GALERIA FOTO scrisoarea medicilor și lista medicamentelor oncologice atașate scrisorii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu