Zero cazuri noi de infecții cu virusul HIV. Zero cazuri de discriminare. Zero morți cauzate de SIDA. Sunt „cei trei zero” la care speră Michel Sidibé, directorul executiv al ONUSIDA și secretarul general adjunct al ONU. Un vis care, atât el, cât și milioanele de persoane infectate cu HIV, speră să devină vreodată realitate.
Cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva HIV/SIDA, sărbătorită în același timp cu ziua națională, Asociația Română Anti Sida (ARAS) lansează mesajul „Stop SIDA! Onorați-vă promisiunile! Accesul universal la prevenire, tratament, îngrijire și servicii de suport este un drept imperativ al fiecăruia”. Este ziua tuturor românilor și este momentul ca tinerii care au un pic peste 20 de ani și care au fost infectați cu HIV din cauza transfuziilor nesigure dinainte de 1990 să aducă aminte autorităților române că statul are o obligație atât față de ei, cât și față de celelalte persoane afectate de HIV/SIDA și incluse în programul național. Acest mesaj nu este întâmplător, ci vine la puțin timp de la avertismentul că în multe județe din țară nu mai sunt bani pentru tratamentul acestei afecțiuni. Dacă la nivel mondial, situația HIV/SIDA este îmbucurătoare, lipsa cronică a fondurilor din sistemul sanitar românesc și previziunile de buget precare pentru anul viitor sunt îngrijorătoare. Cu toate acestea, obiectivul mileniului pentru ONUSIDA este frânarea epidemiei de HIV până în anul 2015, oferind astfel o rază de speranță românilor infectați. Astăzi plângem pierderea a peste 30 de milioane de persoane care și-au pierdut viața de-a lungul timpului din cauza acestei boli, a afirmat Michel Sidibé, care a avertizat că există 10 milioane de seropozitivi în toată lumea care au nevoie urgentă de medicație.
Cum sărbătoresc seropozitivii ziua națională
Prima zi din decembrie nu a fost întotdeauna Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. Abia în 1988 s-a ales această dată, după 7 ani de în SUA a apărut alerta de apariție a unui virus necunoscut până atunci. Cu această ocazie, s-au organizat diferite evenimente de informare și conștientizare în principalele orașe ale țării. ARAS a organizat în București un marș, un flashmob și diferite campanii de informare, sub deviza „Adevărul despre SIDA. Transmite-l mai departe...”. Cu toate acestea, nu toate organizațiile din țară au primit sprijin din partea autorităților, la Cluj municipalitatea nu a aprobat nici măcar marșul pe bulevardul principal, ci doar pe unul secundar, iar funda umană nu a primit aprobare pentru a fi formată în piața centrală.
În occident se pune accentul pe implicații și nu pe tratament
În Spania, țară care se confruntă cu una din cele mai mari prevalențe de HIV din Europa, accentul se pune pe implicațiile bolii și pe calitatea vieții seropozitivilor. Când voi muri? Trebuie să mă abțin de la relațiile sexuale? Cum voi comunica familiei? Sunt întrebările pe care și le pune orice persoană nou depistată, indiferent de nivelul de informații pe care îl deține. Cu toate acestea, chiar dacă nu este nici pe departe un cadou sau cel puțin un lucru plăcut, se poate trăi cu HIV. Acesta este mesajul care trebuie să ajungă la toți seropozitivii. Cu ajutorul unora dintre cei mai importanți artiști, o organizația VIHvO din Spania, a lansat o campanie de informare în care mesajul este că viața nu este reversibilă, deci trebuie s-o trăim.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News