Bolojan vrea subvenții de 1000 de euro pentru medicii de familie din zonele rurale izolate

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

În funcție de domiciliul medicului de familie subvențiile pot fi mai mari sau mai mici. Proiectul prevede și asigurarea cabinetului medicului care alege să-și desfășoare activitatea într-o zonă rurală.

Consiliul Județean Bihor vrea să ofere subvenții de până la 1000 de euro lunar pentru medicii de familie care lucrează în mediul rural. Planul presupune relocarea medicilor de familie în localitățile unde există un deficit considerabil în ceea ce privește serviciile de medicină primară. Declarația a fost făcută joi de Ilie Bolojan, într-o conferință de presă la sediul PNL Bihor. Ilie Bolojan a mai susținut că ideea a aparținut prefectului județului, Dumitru Țiplea.

„CJ Bihor va aloca în fiecare lună niște bonusuri financiare, pe o perioadă de 2-3 ani de zile (…) pentru medicul care se duce acolo, în așa fel încât toate localitățile să aibă medic de familie sau, dacă sunt mai mari, să fie 2-3 medici.

Medicului de familie i se va garanta cabinet pus la punct și locuință de serviciu pusă la punct, iar dacă vrea să se stabilească în respectivele localități - și locuri de casă puse la dispoziție de autoritățile locale, precum și alte elemente de sprijin financiar”, a punctat Ilie Bolojan, în declarația de presă de la sediul PNL Bihor, notează și publicația Bihoreanul.ro.

2 variante de punere în aplicare

„Medicul are cabinetul în comuna respectivă, dar nu locuiește acolo”, iar „subvenția va fi mai mică”, și o altă situație, în care „medicul locuiește acolo, deci este disponibil și după-amiaza și seara”, caz în care „venim cu o subvenție mai mare.”, a mai spus Ilie Bolojan.

Întrebat când ar urma să fie pus în aplicare acest program, Bolojan a spus că împreună cu CAS, DSP și Prefectura Bihor „semnăm acest protocol anul viitor, în primele zile din ianuarie, și imediat după aprobarea bugetului activăm acest mecanism”, a încheiat Ilie Bolojan.

„Medicii de familie trebuie să fie motivați să meargă și în cătunele izolate, și în comunele mai mici, care nu oferă o pacientură bogată. Practic, ne-am propus ca în maximum doi ani fiecare bihorean să aibă acces la medicina de familie, indiferent unde locuiește. Este un proiect pilot, niciun alt județ nu și-a propus acest lucru”, a spus și Dumitru Țiplea, potrivit publicației menționate.

Buget 2024. Ciolacu a anunțat ce se întâmplă cu taxele, salariile și pensiile anul viitor. Atac la AUR: Nu aveți nicio soluție economică concretă! Doar să scoateți România din NATO și UE
https://www.dcnews.ro/buget-2024-ciolacu-a-anuntat-ce-se-intampla-cu-taxele-salariile-si-pensiile-anul-viitor-atac-la-aur-nu-aveti-nicio-solutie-economica-concreta-doar-sa-scoateti-romania-din-nato-si-ue_942379.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel