EXCLUSIV  Boloș dă bani de la buget pentru refacerea caselor sinistraților. Negrescu: Asta s-ar fi întâmplat într-o țară normală

Inquam Photos / Saul Pop
Inquam Photos / Saul Pop

Adrian Negrescu, analist economic, a comentat ideea ministrului Marcel Boloș de a da bani de la fondul de Urgență pentru refacera caselor distruse de inundații din Galați și Vaslui.

În cadrul emisiunii „Totul despre Bani“, la DC News, jurnalistul Mihai Ciobanu i-a cerut un punct de vedere analistul Adrian Negrescu despre alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru refacerea locuințelor afectate de inundațiile din județele Galați și Vaslui.

„Ne-am angajat să folosim toate resursele disponibile și, de aceea, vom aloca fonduri din Fondul de Intervenții pentru Situații de Urgență, pentru a ajuta la refacerea caselor și a vieților. Fiecare persoană va avea parte de sprijinul nostru, astfel încât toți să-și poată regăsi pacea și stabilitatea de dinainte de acest dezastru (...)”, a spus Marcel Boloș.

„Domnul Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat că va acorda ajutoare de urgență și pentru casele distruse de inundații? E o măsură de dreapta, așa trebuie procedat?“, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu, redactor-șef DC Business.

„Într-o lume normală și într-o țară normală, ajutoarele pentru cei sinistrați trebuiau să vină din sectorul asigurărilor. Acele case, aflate în zone de risc roșu de inundații trebuiau asigurate, pentru că de aceea avem legea asigurării obligatorii a locuințelor.

În acele comune în care s-au înregistrat și victime - cele mai multe victime ale inundațiilor din Europa - procentele de asigurare erau de 5-9%. Doar 5-9% din acei locuitori aveau asigurarea aceea împotriva dezastrelor, care nu costă foarte mulți bani și care te poate salva în cazul în care vine apa peste tine.

Noi nu am făcut acest lucru. Autoritățile locale, în loc să promoveze ideea de asigurare a bunurilor, în așa fel încât, dacă vine un ciclon, să aibă o plasă de salvare, nu au făcut nici măcar o evacuare a populației, cu toate că știa ca va fi ciclon și vor fi probleme“, a zis Adrian Negrescu.

„Nu costă foarte mult, vorbim de 130 de lei pe an“, a adăugat jurnalistul Mihai Ciobanu.

„Chiar dacă oamenii nu aveau banii ăștia, puteam face un efort de la buget să susținem plata acestor asigurări. Suntem singura țară din Europa care a plătit din banii de la buget, taxele de viză pentru SUA ale bugetarilor. Am dat câte 100 de euro pentru taxele de viză, dar nu putem asigura plata unei asigurări. La nivelul ăsta de interes suntem, iar apoi mergem în teren și ne plângem și facem comparații nefericite între situația sinistraților din Ucraina și a celor din România.

Putem face niște legi încât să asigurăm toate locuințele din România și să nu mai fim în situația de a da bani de la buget pentru a reface casele unor sinistrați care dintr-un motiv sau altul nu și-au făcut asigurare. În al doilea rând, trebuie să facem campanii“, a mai zis Adrian Negrescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel