Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a înregistrat în iulie un prag istoric de venituri, în valoare de 50 miliarde lei, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
”După ce anunţam recent că ANAF şi-a îndeplinit obligaţiile cu succes după primele 6 luni ale anului, în luna iulie a depăşit un prag istoric de venituri de 50 miliarde lei, gradul de colectare la şapte luni fiind în continuare peste 100%. În trecut, problema principală pusă pe tapet era că ANAF nu colectează suficient.
O problemă foarte importantă, pentru că de activitatea ANAF depinde finanţarea serviciilor esenţiale. Când am venit la MF, am subliniat că una dintre priorităţile noastre principale este îmbunătăţirea colectării veniturilor, pas vital în a asigura finanţarea serviciilor esenţiale ale statului”, a scris ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook.
Marcel Boloș a spus faptul că vor exista în continuare critici, dar, după foarte mulţi ani, ”lucrurile încep să se mişte”.
”Instrumentele de digitalizare, chiar dacă sunt primul care spune că pot fi îmbunătăţite pentru a nu le face viaţa grea contribuabililor, încep să producă efecte care se văd, fie că e vorba de conformarea voluntară, fie că e vorba de combaterea evaziunii fiscale. Aşadar, toţi cei care pot contribui la această temă sunt oricând bineveniţi alături de noi, scopul final fiind să îmbunătăţim activitatea de colectare şi combaterea evaziunii, cu impact minim asupra contribuabililor corecţi”, a mai transmis Marcel Boloş.
Ministerul de Finanțe a propus pe 31 iulie 2024 modificarea Codului de procedură fiscală. Prin urmare, s-a pus în dezbatere publică un act normativ prin care se aduce ”o serie de modificări și completări Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru adaptarea legislației fiscale, astfel încât gradul de colectare și conformare la plată să crească”.
Anunțul de de pe 31 iulie 2024 a venit în urma unor discuții „ample” purtate luni, 26 iulie 2024, după cum a anunțat Ministerul.
”Efectul sinergic al tuturor măsurilor pe care le implementăm pentru a ține sub control evaziunea fiscală va fi vizibil în contul de execuție bugetară. Din experiența noastră, în combaterea evaziunii fiscale și având în vedere mecanismele pe care le implementăm, am constatat cã trebuie să gestionăm problema din mai multe direcții, pentru a monitoriza și reveni la normalitate.
Proiectele noastre de digitalizare converg spre obiectivul general de reducere a gap-urilor la diverse categorii de impozite și taxe. Toate statele care au aplicat astfel de proiecte de digitalizare au obținut rezultate semnificative. Toate aceste măsuri ne vor ajuta sã valorificăm mai bine creanțele bugetare, sã reducem cât mai mult sarcina fiscală de pe umerii contribuabililor și astfel sã generăm finanțări consistente pentru asigurarea marilor servicii publice”, a subliniat Marcel Boloș. Vezi continuarea articolului aici cu principalele modificări!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu