Boloș și-a publicat planul de mandat la Finanțe. Ministrul recunoaște ”gaura” din buget și promite că nu va crește taxele și va scădea cheltuielile publice

Foto Guvernul Romaniei
Foto Guvernul Romaniei

Marcel-Ioan Boloș, noul ministru de Finanțe, a avut mai multe ședințe cu aparatul de specialitate al ministerului, după preluarea mandatului de la Adrian Câciu.

Boloș, care a deținut protofoliul fondurilor Europene în guvernul Ciucă, recunoaște că ”gaura” din buget și deficitul comercial sunt mari și a dat publicității planul de mandat, cu accent pe colectarea veniturilor, diminuarea evaziunii fiscale și eliminarea risipei bugetare. 

Boloș spune că simplificarea arhitecturii bugetului, creșterea competitivitãții agenților economici, combaterea sărăciei, bugetarea performanței și întãrirea responsabilitãții fiscal-bugetare sunt obiective pentru care responsabilitatea este la nivelul Guvernului. De asemenea, promite debirocratizare, digitalizare și simplificarea interacțiunii dintre instituțiile Ministerului Finanțelor și contribuabili. Banca Națională de Dezvoltare va fi operaționalizată în mandatul său, mai spune Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor anunță, câteva priorități imediate ale mandatului:

Responsabilitate fiscală și management eficient al datoriilor, reducerea deficitului bugetar și asigurarea disciplinei fiscale

”Este imperioasă reducerea deficitului bugetar pe termen mediu, contribuind, în acest fel, la scăderea inflației, a ratelor dobânzilor, a deficitului comercial și de cont curent al balanței de plăți, precum și la stabilitatea cursului valutar al leului, spune Marcel Boloș. Vor fi reglementate măsuri stricte pentru optimizarea cheltuielilor publice, eliminarea risipei și sporirea eficienței alocării resurselor. De asemenea, este prioritară consolidarea mecanismelor de control intern pentru a asigura transparența, responsabilitatea și utilizarea eficientă a fondurilor contribuabililor.

O strategie de gestionare a datoriei publice, pentru a minimiza costurile îndatorării

Realitatea economică impune realizarea unui mix echilibrat de finanțare, de natură să asigure un buffer optim în Trezorerie, precum și reintrarea datoriei guvernamentale sub pragul de sustenabilitate pe termen mediu. Se vor asigura finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice preponderent în monedă națională, pentru a continua procesul de dezvoltare a pieței interne, în paralel cu accesarea piețelor externe de capital, în vederea asigurării unor surse robuste de finanțare.

Reforma sistemului fiscal- o revizuire cuprinzătoare a sistemului fiscal

Se va urmări simplificarea procedurilor pentru a reduce povara fiscală asupra persoanelor fizice și a întreprinderilor. Este necesară îmbunătățirea colectării veniturilor, prin simplificarea regulilor și debirocratizare, pentru a facilita conformarea voluntară și administrarea fiscală. Se va promova un mediu fiscal echitabil și competitiv, pentru a atrage investiții și a stimula creșterea economică.

Reforma ANAF și schimbarea paradigmei relației stat-contribuabili

Va fi accelerată digitalizarea ANAF, pentru a crește baza de colectare și pentru a preveni evaziunea fiscală. Vor fi implementate o serie de proiecte de digitalizare precum modernizarea soluției de arhivare electronică și implementarea sistemului de facturare electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF.

Creștere economică și crearea de locuri de muncă

Dezvoltarea și implementarea politicilor care promovează antreprenoriatul și atrag investiții interne și străine. Facilitarea creșterii sectoarelor-cheie, cum sunt producția, tehnologia și inovarea, pentru a genera oportunități de angajare și pentru a stimula expansiunea economică, prin promovarea unor scheme de ajutor de stat.

Îmi asum că vom institui mecanisme transparente, vom consolida responsabilitatea și vom îmbunătăți practicile de management financiar. Vom căuta contribuția societății civile și feedback-ul în permanență”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel