Boloș și măsurile de dreapta în cazul inundațiilor. Tu plătești asigurare, iar Guvernul le face case celor fără asigurare... în același loc unde s-au mai produs inundații

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Toată lumea cere măsuri de dreapta...

... doar că, de exemplu, cererea ministrului Marcel Boloș (PNL), aceea de a da bani de la fondul de Urgență pentru refacera caselor distruse de inundații din Galați și Vaslui... nu este deloc o măsură de dreapta. 

„Ne-am angajat să folosim toate resursele disponibile și, de aceea, vom aloca fonduri din Fondul de Intervenții pentru Situații de Urgență, pentru a ajuta la refacerea caselor și a vieților. Fiecare persoană va avea parte de sprijinul nostru, astfel încât toți să-și poată regăsi pacea și stabilitatea de dinainte de acest dezastru. Nu va fi ușor, dar vom fi alături de voi la fiecare pas. Nimeni nu va fi lăsat în urmă. Vom reconstrui împreună, cu demnitate și compasiune”, a anunțat Marcel Boloș.

Ajutorarea sinistraților este, fără îndoială, o necesitate crucială în fața dezastrelor naturale, asigurând resurse imediate și sprijin pentru cei afectați. Totuși, este important să facem distincția între ajutorul de urgență și investițiile pe termen lung necesare pentru reconstrucția locuințelor. În acest context, utilizarea fondurilor de urgență pentru refacerea caselor distruse de inundații ridică mai multe întrebări și considerente.

2. Imagine cu... (inundatii_vaslui_galati_56872700.jpg)

De ce? Pentru că oamenii ar trebui să aibă polițe de asigurare, doar că... numai una din cinci locuinţe din Galaţi este asigurată împotriva inundaţiilor. În judeţul Galaţi a fost încheiată asigurarea obligatorie PAD împotriva dezastrelor naturale pentru 49.208 de locuinţe, respectiv 20,73% din total. Nici în Vaslui situaţia nu este mult mai bună, gradul de asigurare fiind de 12,16%, cu 21.743 de locuinţe având asigurarea PAD.

În contextul inundațiilor devastatoare din ultimele zile, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) reamintește faptul că societatea are capacitatea, în orice moment, să gestioneze daunele apărute și este pregătită să despăgubească toți asigurații afectați.

Ajutorul guvernamental nu ar trebui să înlocuiască responsabilitatea individuală de a avea asigurări adecvate. Ori ne facem asigurare, ori ne lăsăm în baza Guvernului să plătească tot în caz de dezastru. Această abordare pune accent pe necesitatea ca cetățenii să investească în asigurări pentru a se proteja de riscurile naturale, iar intervenția guvernamentală ar trebui să fie limitată la situațiile în care ajutorul imediat este absolut necesar.

3. FOTO: ISU ... (pompieri-din-tulcea--buzau-si-dambovita-intervin-in-localitatile-afectate-de-inundatii--in-galati_09949900.jpg)

În plus, se pune întrebarea dacă reconstrucția locuințelor în aceleași zone vulnerabile este o soluție de lungă durată. Dacă inundațiile sunt recurente în anumite regiuni, ar trebui să se ia în considerare relocarea locuințelor într-o zonă mai sigură, în loc să se investească în reconstrucția acestora în locuri expuse riscurilor. Această strategie ar putea reduce riscurile pe termen lung și ar putea salva resursele publice de la cheltuieli repetate pentru reconstrucții.

Întrebarea crucială, pentru politicienii de dreapta, rămâne cum funcționează economia de piață atunci când unii plătesc asigurări, iar alții beneficiază de ajutoare guvernamentale în caz de dezastru, de reconstrucția caselor de la zero. Un sistem echitabil trebuie să asigure că responsabilitatea și costurile sunt distribuite corect, iar fondurile de urgență nu ar trebui să submineze principiile economiei de piață prin acoperirea costurilor care ar putea fi gestionate prin asigurări private.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel