Boloș: Viitorul României depinde de modulul e-Factura. Ce spune despre „bazaconiile" apărute la adresa Ministerului de Finanțe / video

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Astăzi, 30 decembrie 2023, a avut loc o conferință de presă pe tema implementării e-Factura, susținută de Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, împreună cu experții ANAF și STS. 

Marcel Boloș susține că viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale depinde modulul e-Factura. 

„Patru țări implementează modulul e-Factura: Italia, Polonia, Ungaria și România. De acest modul e-Factura depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale. De aici se formează baza de date pentru stabilirea TVA. De acest modul depinde mai  apoi decontul de TVA precompletat.

Ce avantaje avem de la acest modul?

- reducem gap-ul de TVA. Cea mai mare realizare pentru țara noastră, dacă acest obiectiv este dus la bun sfârșit;

- aduce încasări suplimentare de 1 miliard de euro;

- elimină complet metoda telefonul, lobbyul, intervențiile în organizarea instituțiilor fiscale. Modului e-Factura și cel de antifraudă fiscală vor spune unde se duc echipele de inspecție fiscală și le atenționez foarte dur că vor lucra cu secretul fiscal ale cărei sancțiuni în ceea ce privește scurgerile de informații și utilizarea datelor de acolo vor fi extrem de drastice. Modulul e-Factura obligă indirect și  utilizatorii și firmele la digitalizare.

- consolidează competitivitatea firmelor românești pe piața europeană. Aceste baze de date vor fi comune începând cu 1 ianuarie 2026 la nivel european.", a spus ministrul. 

2. Inquam Ph... (marcel-bolos_03570700.jpg)

 Inquam Photos / Octav Ganea

 

Ministrul respinge „bazaconiile" apărute la adresa Ministerului de Finanțe

„Închei cu câteva bazaconii care au apărut la adresa Ministerului de Finanțe.

S-a spus că nu suntem în stare să implementăm modulul. Cum să spui așa ceva când acest minister trebuie susținut, încurajat și întărită capacitatea instituțională pentru ca să îl implementeze.

Aceste modul, e-Factura, are 3 componente: Business to Government, Business to Business, Business to Consumer. România implementează Business to Government începând cu data de 1 iulie 2022.

S-a spus că nu avem capacitate de procesare și de stocare. Fals! Testele de procesare arată că am avut o capacitate operațională proiectată și suntem în stare să prelucrăm pe zi zeci de milioane de facturi, deci peste cele 5 milioane de facturi zilnice care a fost capacitatea operațională. Din acest punct de vedere nu sunt probleme la testele de performanță.

Testele de securitate cibernetică s-au încheiat azi-noapte la ora 5:00 și am fost informat că sunt finalizate cu succes.", a spus Marcel Boloș. 

Ce se întâmplă cu bonurile fiscale 

„Lăsați grija bonurilor fiscale! Nu au treabă cu e-Factura. Ele se emit la casa de marcat fiscală, se încarcă în modul e-Case de marcat fiscale tot la ANAF, iar cu acel bon fiscal posesorul bonului fiscal își înregistrează în registrul de casă cheltuiala.", a spus Marcel Boloș la conferința de presă pe tema implementării e-Factura. 

VEZI ȘI: e-Factura intră în vigoare din 2024. Ministrul Boloș a prezentat planul României în războiul cu evaziunea fiscală https://www.dcnews.ro/e-factura-intra-in-vigoare-din-2024-ministrul-bolos-a-prezentat-planul-romaniei-in-razboiul-cu-evaziunea-fiscala_943545.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel