BOMBĂ cu moțiunea de cenzură. Avocatul Winzer: Să spunem NU manipulării!

Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a spus, pe Facebook, că afirmaţii politice de genul „nu am încredere în cifrele cazurilor de COVID-19“ nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea.
Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a spus, pe Facebook, că afirmaţii politice de genul „nu am încredere în cifrele cazurilor de COVID-19“ nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea.

Avocatul Cristian Winzer a făcut câteva scurte considerații juridice privitoare la inițierea, dezbaterea și adoptarea unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară a Parlamentului.

”Câteva scurte considerații juridice privitoare la inițierea, dezbaterea și adoptarea unei #moțiuni de cenzură în sesiune EXTRAORDINARĂ a Parlamentului:

1.1. Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două SESIUNI ORDINARE pe an (prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie, iar a doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie) – art. 66 alin. (1) din Constituție.


1.2. Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în SESIUNI EXTRAORDINARE, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin 1/3 din numărul deputaţilor sau al senatorilor. – art. 66 alin. (1) din Constituție.


1.3. Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor - art. 113 alin. (1) din Constituție

1.4. Legea fundamentală prevede norme imperative privitoare la cvorumul necesar pentru INIȚIEREA unei moțiuni de cenzură (1/4 din numărul total al deputaţilor şi senatorilor), la PROCEDURĂ (moțiunea se comunică Guvernului la data depunerii și se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere), la cvorumul necesar pentru ADOPTAREA unei moţiuni de cenzură (votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor – calculul simplu, matematic, evidențiază necesitatea existenței a minim 233 de voturi) și la IMPOSIBILITATEA inițierii unei noi moțiuni de cenzură, în aceeași sesiune parlamentară, în situația în care moţiunea de cenzură a fost respinsă, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

1.5. Constituția NU face astfel vreo distincție între categoriile de acte juridice (legi, hotărâri și MOȚIUNI) pe care Parlamentul le poate adopta, în funcție de tipul sesiunii parlamentare (ordinară sau extraordinară).


1.6. Concluzie simplă: în sesiune parlamentară extraordinară POATE fi inițiată și adoptată o moțiune de cenzură! #NUmanipulării”, a explicat avocatul Cristian Winzer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel