EXCLUSIV  Bomba dată de ANSVSA la experimentul surpriză cu laptele și produsele lactate bio „false” vândute în marile magazine

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Am făcut un experiment referitor la produsele lactate ce se comercializează la rafturile marilor lanțuri de magazine. A rezultat o mare surpriză!

Experimentul s-a bazat pe analizarea, la întâmplare, a două sticle de lapte, etichetate ”BIO”, de la două firme diferite. Astfel, am constatat diferențe mari. Pe lângă recipientul în care se aflau și gust, am observat diferențe clare la valorile nutriționale, respectiv proteine, glucide, grăsimi, temperatura de pasteurizare, omogenizare versus neomogenizare. Prin urmare, cum este posibil așa ceva, în contextul în care pe ambele sticle apare reclama ”BIO”? Ne întrebăm ce înseamnă, de fapt, ”BIO”?

Se aduc acuzații grave. Consumatorul este voit indus în eroare?

Pe lângă acest experiment care poate fi făcut de orice client, unii oameni se plâng de mai multe inexactități referitor la ”originea laptelui: România”, că ar fi de fapt ”falsă”. Unii acuză că, în realitate, este ”lapte importat din UE”. Totodată, se reclamă dacă nu cumva există pe piață ”produse lactate/ lapte care nu au văzut adevăratul lapte”. Aceste acuzații sunt grave și am vrut să cerem un punct de vedere la instituțiile care au responsabilitatea în a controla, verifica și clarifica aceste aspecte.

Mai jos găsiți cererea făcută către instituțiile următoare: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care au responsabilitatea în acest domeniu.

Întrebări legitime către MADR, ANSVSA și ANPC. Vezi răspunsul oferit de MADR AICI!

"Bună ziua, 

În atenția A.N.S.V.S.A.,


În urma discuției pe care am avut-o telefonic, vă rog să îmi acordați un punct de vedere, câteva clarificări cu privire la un subiect de real interes pentru consumatori privind produsele lactate, respectiv dacă ceea ce scrie pe etichetele numeroaselor firme, care comercializează lapte/produse lactate, corespunde și în realitate!


Întrebări de un real interes public:

1. De exemplu, am făcut un experiment și avem două situații: 


O sticlă de 1L litru de lapte, etichetat ”BIO”, de la o anumită firmă are diferențe semnificative, în materie de valori nutriționale, respectiv proteine, glucide, grăsimi față de eticheta unei alte sticle de 1L litru de lapte, etichetat tot ”BIO”, dar de la o altă firmă.

De exemplu, avem scris pe etichete următoarele: proteine 3,1 grame versus 3,7 grame, valoare energetică 297 kj/ 71,3 kcal versus 270 kj / 85kcal, grăsimi 3,8 grame versus 4,1 grame. De asemenea, pe eticheta unuia scrie că este neomogenizat, iar eticheta celuilalt scrie că este omogenizat. Apoi, scrie temperatură înaltă de pasteurizare versus o temperatura mai mică de pasteurizare. De unde aceste diferențe, dacă ambele produse sunt etichetate BIO? 


2. De asemenea, au apărut informații/zvonuri pe social media cum că: originea laptelui: România ar fi de fapt falsă, fiind, în realitate lapte importat din UE. Mai mult, alți clienți acuză că materia primă folosită la anumite produse lactate nu este lapte, ci alte substitute, precum grăsimi de origine vegetală, ulei etc.

3. Prin urmare, cum știm care este laptele 'BIO, care sunt parametrii de acordare a etichetei BIO, având în vedere aceste diferențe evidente de calitate ce apar pe etichete? 

4. La ce trebuie să fim atenți la etichetă, atunci când dorim să cumpărăm produse lactate (nu doar lapte)?


5. Ați efectuat controale, cu privire la informațiile nutriționale, de pe etichetă... să corespundă și în realitate?

6. Ce nereguli ați găsit în urma controalelor efectuate? 


7. Există comercianți care folosesc ca materie primă grăsimi vegetale sau alte substitute în prepararea de produse lactate? Există pe piață produse lactate/ lapte care nu au văzut adevăratul lapte?".

În răspunsul oferit, A.N.S.V.S.A recunoaște faptul că, în urma controalelor efectuate, a găsit ”anumite practici înșelătoare, prin substituirea speciei de proveniență a laptelui utilizat pentru fabricarea unor produse lactate”. Pe lângă alte abateri ale unor firme care comercializează lactate s-au găsit, în urma examenelor de laborator, neconcordanțe, respectiv procent mai mic de grăsime, proteine, substanță uscată decât era scris pe etichetă.

De exemplu, A.N.S.V.S.A, a reținut și dirijat spre distrugere ”o cantitate de 31.526,919 de kg de produse lactate, la care în urma analizelor de laborator s-au constatat substituiri ale speciei de proveniență a laptelui utilizat pentru fabricarea unor produse lactate, raportate la declarațiile de pe etichetă.

De exemplu, A.N.S.V.S.A. a constatat că pe eticheta unei brânze se menționa că este obținută din lapte de oaie, iar în urma analizelor de laborator a rezultat că a fost utili zat doar lapte de vacă! Prin urmare, ne întrebăm, din cele peste 31 000 de kilograme, retrase de pe piață și date spre distrugere, ce abateri grave au mai fost găsite?

Vedeți AICI răspunsul integral oferit de A.N.S.V.S.A pentru DC News!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel