O echipă de control a guvernului va realiza în scurt timp o verificare a contractelor încheiate de Oltchim, conform unor surse DeCe News de la Palatul Victoria. Autoritățile au primit informații de la sindicaliști potrivit cărora unele firme apropiate PDL, sau chiar aparținând unor membri de partid, au beneficiat de contracte avantajoase din partea Oltchim. Sunt vizate achiziții de produse din combinat în cazul cărora a fost acceptată plata după doi-trei ani de la livrare, dar și eșalonări ale datoriilor întinse pe intervale prea mari de timp.
Controlul de la Oltchim, realizat de specialiști ai Ministerului Economiei, vizează și unele prețuri practicate în raport cu anumiți cumpărători, care ar fi obținut marfa cu un adaos infim, uneori chiar la prețul de producție, și o revindeau cu profituri consistente. Dacă se verifică, aceste cazuri ar trebui semnalate și către Consiliul Concurenței, întrucât au afectat competiția cu alte firme din piață, care nu aveau acces la produse cu preț de dumping.
În cursul discuțiilor cu autoritățile de la București, salariații Oltchim au semnalat și achiziții de utilaje care nu au funcționat nici un minut, la prețuri de milioane de euro, pe care ei le consideră supraevaluate. Aceste contracte vor fi, de asemenea, verificate.
În situația în care Dan Diaconescu va plăti suma angajată la licitație și va intra în posesia acțiunilor Oltchim, o primă direcție de acțiune ar fi depistarea unor eventuale ”căpușe” care drenează profitul companiei. Impactul mediatic al publicării unor contracte defavorabile ar fi, de asemenea, eficient în campania electorală.
În cazul în care vânzarea eșuează, guvernul poate să replice acuzațiilor că nu a organizat bine procedura de privatizare, prezentând cauzele care au adus Oltchim în pragul falimentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu