EXCLUSIV  BOMBA despre cvorumul pentru Guvern Orban și alegerile anticipate | Ce spune Lucian Bolcaș

Lucian Bolcaș
Lucian Bolcaș

Avocatul Lucian Bolcaș a explicat, în exclusivitate pentru DCNews, care sunt pașii procedurali în ceea ce privește învestirea unui nou Executiv, după ce moțiunea a trecut.  

„În momentul admiterii moțiunii de cenzură, am spus că greul de abia acum începe pentru constituirea unui nou Guvern. Majoritatea care s-a încheiat atunci e foarte firavă", a spus avocatul Lucian Bolcaș, marți, pentru DCNEWS.

Guvernare la nesfârșit

„Vor urma pași procedurali. PSD a anunțat, fiind partid de opoziție, că nu este cel care trebuie să asigure cvorumul. În aceste condiții, prima ipoteză este aceea că nu se poate supune la vot. Astfel continuă interimatul Guvernului Dăncilă”, a precizat avocatul. Întrebat cât poate guverna un cabinet interimar, Lucian Bolcaș a spus că „nu este prevăzut în Constituție un termen".

„A doua ipoteză este că fără întrunirea cvorumului nu se reușește întrunirea majorității calificate pentru investitura Guvernului. Și atunci acest Guvern cade la vot. Căzând la vot, Iohannis poate propune un alt premier. Dacă și acesta cade la vot, nu se întâmplă nimic, pentru că, fiind în ultimele șase luni de mandat, președintele Iohannis nu poate dizolva Parlamentul, act necesar prealabil oricăror alegeri anticipate. În momentul în care președintele Iohannis, eventual, reia un nou mandat, cele două căderi anterioare ale Guvernului nu au nicio influență față de faptul că are dreptul să numească un nou prim-ministru. Numai după alegerea sa și propunerea a doi prim-miniștri care nu au trecut de vot, se poate vorbi despre dizolvarea Parlamentului, ceea ce este destul de târziu", a subliniat avocatul Lucian Bolcaș.

Lipsa de cvorum nu înseamnă o cădere a Guvernului

Lucian Bolcaș a mai spus că lipsa de cvorum nu se consideră o cădere a Guvernului: „Lipsa de cvorum înseamnă că la acea ședință nu se poate face nimic". Întrebat, ulterior, dacă se poate ajunge la Curtea Constituțională a României dacă PSD refuză să asigure cvorum, a răspuns astfel: „Nu! Aceasta este o activitate parlamentară normală și CCR nu cenzurează asemenea lucruri".

Finalitatea neasigurării cvorumului

Întrebat totodată și în legătură cu finalitatea neasigurării cvorumului, a făcut câteva precizări: „Este un principiu vehiculat de-a lungul întregii vieți parlamentare la noi, și anume: majoritatea trebuie să asigure întrunirea cvorumului dacă vrea să supună în dezbatere anumite legi sau anumite hotărâri. În aceste condiții, PSD nu are nicio responsabilite în legătură cu această situație. Dacă vreți, este o chichiță avocățească care este permisă".

FOTO AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel