Direcția Națională Anticorupție: Imparțialitate, integritate și eficiență?
Cazul lui Nelu Tătaru, medic specialist în cadrul Blocului Operator al Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși și deputat în Parlamentul României, ridică semne de întrebare.
DNA a transmis astăzi că: „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Tătaru Nelu, medic specialist în cadrul Blocului Operator al Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși (jud. Vaslui) și deputat în Parlamentul României, acesta dobândind calitatea de suspect pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (57 de acte materiale).
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 03 aprilie 2024 – 12 iulie 2024, în calitate de medic specialist în cadrul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Huși, suspectul Tătaru Nelu ar fi primit cu titlu de mită sume de bani cuprinse în general între 100 și 500 de lei, precum și bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienți/aparținători), în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu în calitate de medic specialist, respectiv intervenții chirurgicale, consult pacienți ori eliberare de rețete medicale.
Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se mai efectuează urmărirea penală și privitor la alte 27 de persoane care au calitatea de suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită”.
Ce pare suspect în comunicatul DNA? Faptul că se invocă 57 de șpăgi. Întrebarea este de ce nu a fost săltat de la a doua șpagă? De ce a fost lăsat să ajungă la 57 de șpăgi?
Dacă există dovezi clare privind faptele de corupție încă din aprilie 2024, DNA ar fi trebuit să intervină mai devreme pentru a preveni repetarea acestor fapte și nu să permită acumularea unui număr atât de mare de incidente. În mod normal, într-o anchetă de acest tip, o intervenție timpurie ar avea ca scop prevenirea prejudiciului suplimentar și stoparea comportamentului ilegal.
Am discutat subiectul cu avocatul Florin Durgheu. De ce a lăsat DNA să se strângă șpăgi încă din aprilie 2024?! Apare un semn de întrebare: De ce vine DNA abia acum, în prag de campanie electorală, dacă prima șpagă a fost în aprilie?
Având în vedere proximitatea campaniei electorale și faptul că Nelu Tătaru este un membru proeminent al Partidului Național Liberal (PNL), speculațiile sunt inevitabile. Așa cum subliniază avocatul Durgheu, există suspiciuni că DNA ar putea fi influențată politic pentru a afecta imaginea unui candidat sau a unui partid în contextul alegerilor. Dacă ancheta este folosită în scop electoral, acest lucru ar submina încrederea în imparțialitatea și integritatea instituției.
„Din punctul meu de vedere, organele de urmărire penală au intrat în coliziune cu dispozițiile legale în vigoare prin faptul că nu au intervenit prompt, pentru a stopa eventuala activitate infracțională a persoanei în cauză, ci l-au lăsat să „greșească” și mai mult.
Raportat la momentul ales pentru a devoala eventuala activitate infracțională a unui important membru al PNL, se poate considera din nou că, din păcate, DNA a acționat ca un veritabil agent electoral”, a spus avocatul Florin Durgheu pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu