Scandalul legat de postul de șef al Inspectoratului Școlar Buzău este departe de final.
Ministerul Educației a acceptat să numească la șefia Inspectoratului Școlar Județean Buzău o profesoară care a picat de două ori concursul pentru postul pe care îl ocupă. În schimb, învățătoarea Ionela Voicu a început o luptă pe cont propriu cu Ministerul Educației, după ce a fost descalificată la concursul pentru ocuparea postului de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar (IȘJ) din Buzău, pe care susține că îl merită.
Ionela Voicu a participat în două rânduri la concursul pentru ocuparea postului de șef al IȘJ Buzău, obținând rezultate mai bune decât ceilalți candidați. La ultimul concurs a obținut nota 9,15 la proba scrisă și a promovat proba CV-ului, însă a fost descalificată la proba de prezentare a proiectului de management. De fiecare dată, însă, a surclasat-o la teorie pe profesoara Geta Burducea, actualul inspector școlar general, care a luat note mai mici, dar care a fost preferată de mai marii din minister pentru conducerea învățământului județean de la Buzău.
Frază memorabilă
În acest context, în cadrul unui interviu acordat recent, Geta Burducea, actualul inspector școlar general de la Buzău, a rostit o frază memorabilă. A declarat că, în ciuda rezultatelor obținute de Ionela Voicu la concursul de la Ministerul Educației, mai importantă este practica, capitol la care actualul inspector general ar sta mai bine, motiv pentru care i-a fost acordată delegația.
"Dacă obținea (Ionela Voicu, n.r.) o notă mai bună, ar fi luat postul. Examenul pe care noi l-am susținut a avut mai multe probe, iar media trebuia să nu fie mai mică decât 7. Ea a câștigat la unele dintre probe, eu am câștigat la alte probe, iar per total niciuna dintre noi nu a reușit să promoveze. E adevărat că la una dintre probe ea a avut o notă mai bună decât mine, dar la celelalte eu am avut note mai bune decât ea. Dumneaei spune că proba scrisă este cea mai importantă, dar cea mai importată este în fapt proba unde se prezintă oferta managerială, pentru că de aceea suntem noi aleși acolo, să facem management, nu să învățăm o teorie care oricum nu se aplică în practică", a declarat Geta Burducea pentru România Curată.
"Fiecare județ își are contestatarii lui, fiecare inspector are constatarii lui, nu putem să-i mulțumim pe toți. Eu, ca inspector general, din mapa pe care o fac zilnic, o treime sunt memorii și contestații", a mai declarat Geta Burducea.
Replica Ionelei Voicu după declarațiile Getei Burducea
Contactată de DC News, Ionela Voicu a comentat declarațiile făcute de Geta Burducea.
"Cred că afirmația cea mai relevantă pentru concepția actualului inspector general de la Buzău, conform căreia "teoria n-are nicio legătură cu practica" ne dovedește de ce sunt atâția nemulțumiți printre cadrele didactice din județ.
Așa cum spune doamna, o treime din mapa zilnică a dumneaei o reprezintă contestațiile. Scoasă din context, această afirmație, de domeniul tragi-comediei, pune la îndoială întregul sistem de învățământ, deoarece se cunoaște ponderea teoriei față de practică, cel puțin în învățământul obligatoriu.
În niciun domeniu de activitate, dacă nu știi "teorie", nu ai cum să te descurci în "practică". Exemple: nu poți conduce o mașină pe drumuri publice fără să cunoști regulile de circulație; nu poți opera, chirurg fiind, dacă nu cunoști, printre altele, anatomie", ne-a spus Ionela Voicu.
"Concepţia şi caracterul inspectorului general pot fi mai uşor înţelese dacă adăugăm şi faptul că, în luna noiembrie, şcoala unde predau va trece printr-o inspecţie şcolară generală. Din toate şcolile din judeţ, ISJ Buzău, prin conducerea sa, a găsit de cuviinţă să inspecteze exact oamenii care şi-au dat acordul ca eu să particip la concursul pentru funcţia de inspector şcolar general! Aşa da management, mai ales că deja se află pe rol un proces în care eu cer anularea deciziei de detaşare pe funcţia pe care o ocupă Geta Burducea.
[citeste si]
O adevărată pildă pentru tot judeţul!
O altă opinie care sfidează logica este aceea că politicul nu a avut implicare în aceste concursuri. Dacă o coroborăm cu aceea că voi ocupa funcţia atunci când partidul meu va ajunge la "putere", vom înţelege mecanismele actuale de numire în funcţie. Mai e cineva care crede că nu a fost implicare politică? Adaug faptul că inspectorii generali care m-au evaluat la proba orală, acordându-mi nota 6,51, sunt consilieri locali sau judeţeni pe listele PSD şi ocupă funcţii de conducere în cadrul organizaţiilor judeţene. Aceştia au considerat că "nu am destule cunoştinţe pentru a ocupa funcţia", iar ministerul refuză să îmi dea probele audio pentru a demonstra tuturor că la concurs am dovedit contrariul", a mai zis Ionela Voicu în exclusivitate pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu