Relația tensionată dintre Ungaria și Fondul Monetar Internațional culminează, se pare, cu o ruptură. În timp ce directorul FMI, Christine Lagarde, a sosit în România pentru a parafa un nou acord de doi ani cu Bucureștiul, șeful băncii centrale din Ungaria cere Fondului să-și închidă sediul din Budapesta, întrucât a devenit inutil.
[caption id="attachment_342652" align="alignleft" width="640"] Premierul Viktor Orban împreună cu șeful băncii centrale de la Budapesta, Gyorgy Matolcsy[/caption]Nu este un secret că premierul ungar Viktor Orban nu este în cele mai bune relații cu reprezentanții Fondului. Fostul ministru al Economiei din cabinetul lui Orban, actual guvernator al băncii centrale, Gyorgy Matolcsy, i-a transmis, luni, o scrisoare Christinei Lagarde, prin care îi aduce la cunoștință că sediul FMI de la Budapesta poate fi închis, pentru că nu mai este necesar, notează Der Spiegel.
Înainte ca Orban și FIDESZ-ul său să preia executivul ungar, FMI a salvat Ungaria de la colaps economic, acordând Budapestei în 2008 un ajutor financiar de 20 de miliarde de euro, când Ungaria era prinsă în vârtejul crizei economice.
Ungariei i-a fost imposibil sub mandatul lui Orban să încheie un nou acord preventiv cu FMI. Matolcsy cere acum închiderea sediului FMI de la Budapesta și se angajează în același timp să plătească datoriile Ungariei către Fond până la sfârșitul acestui an. Economistul argumentează că Ungaria a reușit să aducă deficitul bugetar sub procentul de 3% cerut de plafonul UE.
Gyorgy Matolcsy, numit guvernator acum patru luni, este artizanul ciudatei politici economice a Ungariei, care se bazează pe taxe grele impuse marilor companii.
Destinatarul scrisorii lui Matolcsy, directorul FMI Christine Lagarde, efectueză o vizită de două zile în România, pentru a încheia un nou acord preventiv cu Guvernul de la București. Noua înțelegere semnată pentru o perioadă de doi ani este salutată de instituțiile publice românești, dar există unii economiști care insistă că acordul nu era necesar și nu face decât să mărească lipsa de responsabilitate a guvernanților în măsurile economice pe care le adoptă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News