Bombă în USL: PNL vrea alegeri în două tururi pentru primari

PNL dezamorsează bomba în USL. Potrivit pesurse.ro, un număr de 63 de parlamentari liberali  au iscălit un proiect care avantajează partidul mai mic și dezavantajează partidul dominant la alegerile locale din 2016. Potrivit documentului, PNL vrea alegeri în două tururi la primari și eliminarea alegerilor directe a șefilor Consiliilor Județene.

Potrivit documentului amintit, PNL vrea următoarele lucruri pentru viitoarele alegeri:

 1. Primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, dacă în primul tur de scrutin niciunul dintre candidați nu a obținut 50%+1 din voturile exprimate;

În legea actuală, dacă candidatul PSD la primaria Capitalei obține 42% din voturi, candidatul PNL ia 40% și candidatul PDL ia 18%, primarul Capitalei devine candidatul de la PSD. În varianta propusă acum de PNL, deoarece candidatul PSD nu a avut peste 50%, se intră în turul 2. În acest al doilea tur, se vor înfrunta primii doi clasați, anume: candidatul PSD și candidatul PNL. În acest caz, PSD și PNL pot negocia cu PDL să le susțină candidatul în turul 2.

 2. Președintele de Consiliu Județean să nu mai fie ales uninominal, direct, pe buletinul de vot, așa cum este în prezent, ci să fie ales de către consilierii județeni;

Potrivit PNL, dacă  la alegerile locale din 2016, la Consiliul Județean Ilfov, PSD obține 16 consilieri județeni, PNL - 10 consilieri, PDL -5 consilieri, PPDD - 3 consilieri și PC obține un consilier, președintele de Consiliu Județean va fi ales prin votul majorității consilierilor. Astfel, deși PSD are cele mai multe mandate, o negociere PNL-PDL-PPDD ar fi suficientă să fie ales un candidat care nu este al PSD.

 PNL recunoaște că sistemul electoral avantajează PSD-ul

 “Nu trebuie ignorat ca prin menținerea sistemului de vot într-un singur tur este avantajat partidul care controlează actul guvernamental, dându-i posibilitatea de a-și preserva pozițiile ocupate prin sprijinirea cu prioritate a propriilor primarii”, au mai declarat reprezentanții PNL pentru pesurse.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel